Бойовики готуються перейти міст біля Станиці: вже виготовлена металева конструкція, – Тука

 

Георгій Тука
заступник міністра з питань окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб, екс-глава Луганської обласної військово-цивільної адміністрації, засновник волонтерського об’єднання “Народний тил”, активіст Майдану

(FB)

Кілька слів про розведення військ в Станиці Луганській.

Лише факти.

  1. Це питання чекало свого вирішення біля двох років. НЗФ постійно порушували «режим тиші», скасовуючи процес розведення.
  2. Місцеві мешканці, налякані перспективою опинитись без захисту, неодноразово влаштовували акції протесту, вимагаючи не відводити українську армію.
  3. На лівому березі Сіверського Донця розташована висота «Князь Ігор», яка дозволяє НЗФ контролювати навколишню місцевість.
  4. В 2016-му році чотири представники НЗФ в кінці дня, за спинами останньої партії цивільних, перейшли Сіверський Донець і закріпились під вцілілим перекриттям мосту на березі, який контролюється ЗСУ. З незрозумілих причин, жодної реакції з боку наших військових не було, що надало можливість сепаратистам влаштувати блок-пост і взяти під контроль міст.
  5. За свідченнями мешканців, які вчора перетинали лінію розмежування, особовий склад НЗФ на блок-постах був замінений на кадрових військових, за словами луганчан: «не наших».
  6. За відповідним сигналом, особовий склад обох сторін був відведений на визначену відстань.
  7. За сьогоднішніми свідченнями людей, вони спостерігають велике скупчення живої сили НЗФ в райні Піонерського, Миколаївки та полуничного поля на горі, з якого росіяни гатили «Градами» по Станиці Луганській. Мешканці Станиці Луганської налякані появою такої кількості НЗФ.

За даними розвідки, під час наради у Пасічника один з місцевих «крепких хозяйственников» доповів, що вже виготовлена металева конструкція, яка дозволить швидко поновити рух транспорту зруйнованим мостовим переходом.

Оцінка:




Не маючи особисто жодної довіри до сліпо-глухонімої проросійської СММ ОБСЄ (тим більше – до сепаратистів), покладаю надію виключно на нашу розвідку та Збройні сили, які не дозволять сепаратистам, за підтримки ЗС РФ, перейти міст і здійснити спробу захоплення плацдарму на правому березі Сіверського Донця.

P.S. На схемі чітко зображене розташування бойовиків на правому березі Сіверського Дінця.

Як інформувала “Новинарня“, представник України в Тристоронній контактній групі Леонід Кучма ще на початку червня повідомляв, що в Мінську на засіданні ТКГ було досягнуто домовленості про режим тиші в Станиці Луганській з 10 червня.

Але вже 9 червня штаб Об’єднаних сил заявив про чергове відтермінування розведення військ на ділянці біля Станиці Луганської, з огляду на обстріл з боку бойовиків напередодні: 8 червня, з 20:55 по 21:35 збройні формування Російської Федерації з напрямку населеного пункту Миколаївка вкотре здійснили обстріл населеного пункту Станиця Луганська зі стрілецької зброї.

Відзначимо, що на переговорах ТКГ в Мінську 21 вересня 2016 року було підписано угоду про відведення військ і озброєнь у трьох зонах безпеки – біля Станиці Луганської, Золотого і Петрівського.

Угода передбачає відведення по 1 кілометру кожної зі сторін. По суті це означає створення квадрату безпеки 2 км у глибину і 2 км в ширину.

Представник України в ТКГ Євген Марчук пояснював, що перші три ділянки “важливі не з військової, а з гуманітарної точки зору”: наприклад, у Станиці Луганській є підірваний міст і КПВВ, і літнім людям дуже складно ходити по цьому мосту.

До теперішнього часу розведення сил відбулося тільки в районах Золотого і Петрівського на Донеччині. У Станиці Луганській відведення було багаторазово зірване через незгоду сторін здавати вигідні позиції і, формально, через обстріли.

Вчора, 26 червня, опівдні розпочалося відведення військ: українські військові відійшли з однієї з позицій, котра знаходилась перед КПВВ “Станиця Луганська”.

У пресцентрі штабу ООС у свою чергу вчора зазначили: українською стороною вжито усіх необхідних заходів, аби процес розведення сил і засобів на ділянці №1 «Станиця Луганська» не створював небезпеки для життя та здоров’я мирного населення по обидва боки лінії розмежування. Процес розведення сил і засобів також не послаблює оборонні можливості наших підрозділів на визначеній ділянці.

Читайте також – ОФІЦІЙНІ ПОВІДОМЛЕННЯ:
Розведення, а не “розвод”. Куди і як відходять війська на Донбасі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна