Російське видання отримало нові докази, що рейс МН17 збила РФ. ДОКУМЕНТИ

 

Опубліковано документи, які є додатковим доказом того, що ракетний комплекс “Бук”, який згодом збив малайзійський “Боїнг”, доставили з Росії.

Про це повідомляє російська “Новая газета”.

Видання отримало документи російських військових, які можуть підтвердити, що установку привезли з РФ.

Це, серед іншого, телефонограма від 22 червня 2014 року, в якій ідеться про наказ начальникам курської і воронезької військових автомобільних інспекцій організувати 23 червня супровід військової техніки дорогами загального користування.

“Наказ направляється, зокрема, керівництву 56-й курської і 47-й воронезької ВАІ, що знову підтверджує встановлений маршрут руху (з Курська на Донбас – Ред.)”, – пише газета.

Зазначається, що телефонограма підтверджує версію авторів порталу Bellingcat про участь особового складу і вантажівок 69-ї бригади в переміщенні техніки з Курська, висловлену ними ще в 2017 році.

В іншому папері, підписаному підполковником з 69-ї бригади Аладьїним, наводиться список декількох вантажівок з водіями, які прибудуть до Курська з Бєлгорода, щоб вирушити далі. Зокрема, там фігурує КамАЗ із “чорним” держномером 4267 АН і його водій – рядовий Бутіков А.Н.

“Пізніше саме цей КамАЗ потрапить в об’єктиви аматорської зйомки при перевезенні “Бука 332″ в Міллерово”, – пояснює автор матеріалу.

Крім того, у редакції є наказ за підписом т.в.о. командира частини 32406 підполковника Демідова і т.в.о. начальника штабу майора Горбатих. З нього випливає, що понад 170 курських військових 15 липня 2014 року прибули в Міллерове, що на кордоні з Україною. В якості підстави наводиться телеграма начальника військ ППО РФ від 13.07.2014.

 

За словами автора, з отриманих документів випливає, що протиракетники прибули в Міллерового майже на три тижні пізніше, ніж їхня техніка; вони були зараховані на котлове забезпечення, відразу ж з нього зняті, але при цьому отримали сухпайки на 5 діб.

“Судячи з цих деталей, протиракетники явно не збиралися довго затримуватися з “бойовим чергуванням” за 30 км від кордону і разом з сухпайками ніби вирушили з Міллерово в інше місце. Чи так це? І як пояснити, що незабаром одна з машин курської бригади ППО виявилася поміченою по іншу сторону кордону?” – йдеться в статті.

Зазначається також, що факт прибуття військовослужбовців з курської частини в прикордонне Міллерове з датою 15 липня посилює підозри і обґрунтовує питання, поставлені слідчими JIT в 2018 році – наприклад, хто здійснював перекидання бойової машини туди і назад і хто був в екіпажі? Чи є їхні імена в списку 170 військових з 53-ї бригади, які прибули на “бойове чергування” до кордону? Хто віддавав їм накази?

Читайте також:
Голова уряду Малайзії допускає, що Україна могла збити МН17

Як писала “Новинарня“, Boeing-777 авіакомпанії Malaysia Airlines, рейс MH17 Амстердам-Куала-Лумпур, був збитий на Донбасі неподалік від Сніжного Донецької області 17 липня 2014 року. На його борту перебували 298 осіб, всі вони загинули.

Міжнародне розслідування під егідою Нідерландів доводить, що літак збито з контрольованої сепаратистами території ракетним комплексом “Бук”, який прибув із Росії.

Особу одного з російських фігурантів прослуховувань, опублікованих JIT, вдалося встановити – це російський військовий Сергій Дубинський “Хмурий”.

5 червня 2017 року волонтерська команда розслідувачів Bellingcat заявила, що їм вдалося виявити “відсутню ланку” для ідентифікації російського “Бука”, який збив малайзійський “Боїнг”. Вони знайшли в соцмережах фотографію, на якій видно маркування ЗРК “Бук” №332, знятого до його транспортування в колоні до України в червні 2014 року.

Розслідувачі стверджують, що “Бук” був приписаний до 53-ї зенітно-ракетної бригади ЗС РФ з Курська. Експертам вдалося з’ясувати маршрут та визначити коло інших осіб, які могли бути причетні до транспортування ЗРК по російській території.

Також Bellingcat визначив особи сімох військових водіїв РФ, які тоді транспортували “Буки” з Курської області на Донбас.

24 травня 2018 року представники Міжнародної слідчої групи (JIT) на прес-конференції в Гаазі повідомили про результати розслідування. Вони дійшли висновку, що ЗРК “Бук”, який збив “Боїнг”, належав 53-й зенітно-ракетній бригаді міноборони Росії. Згодом у мережі з’явилося відео цього розслідування.

Провідні держави світу, а також міжнародні структури закликають Росію взяти на себе відповідальність за катастрофу.

Читайте також:
П’ять країн підписали угоду щодо покарання винних у трагедії “Боїнга” рейсу MH17

Микола Федорович “Дельфін”. Встановлено російського генерала,
що був ключовою фігурою у збитті рейсу MH17

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна