День пам’яті жертв політрепресій: Порошенко – в Биківні; Зеленський написав пост, коли його тегнули

 

Президент-елект Володимир Зеленський не взяв участі в заходах у Биківні з нагоди Дня пам’яті жертв політичних репресій, однак його прес-служба розмістила повідомлення, після того як Зеленського тегнули у “Фейсбуці”.

Про це в неділю, 19 травня, написав у соцмережі голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

“Биківня – місце поховання тисяч жертв політичних репресій. Добре, що сьогодні тут був президент нинішній. Шкода, що не було завтрашнього”, – зазначив голова УІНП.

Він додав, що у “Фейсбуці” Зеленського – “теж мовчання про День пам’яті жертв політичних репресій”.

Однак тегання подіяло: “через 10 хвилин після мого допису з’явився пост про це у Зеленського”, – зазначив В’ятрович.

“День пам’яті жертв політичних репресій. Згадуємо знищених радянською владою. Боремося за повернення додому бранців Кремля. Зробимо все, щоб переслідування та насильства з політичних мотивів не було у нашому майбутньому. Пам’ять про уроки минулого робить нас людьми”, – ідеться в дописі на ФБ-сторінці Володимира Зеленського.

Цього дня в жалобних урочистостях на території Національного історико-меморіального заповідника “Биківнянські могили” під Києвом взяли участь президент Петро Порошенко з дружиною Мариною, інші державні й політичні діячі.

Глава держави наголосив, що “жахливі злочини комуністичного режиму проти людяності стали можливими у тому числі через втрату української державності, яку ми не змогли відстояти в часи Української революції 1917–1921 років”.

“Наш народ заплатив надто високу ціну за прорахунки. Прорахунки, які були зроблені сто років тому. Ми не маємо допускати навіть думки про те, щоб повторити той гіркий досвід знову. Тому щоразу неодмінно підтверджуємо тезу про незворотність нашого європейського курсу, європейського курсу України. Про неприпустимість повернення України в лоно Російської Федерації”, – заявив Порошенко.

За словами Порошенка, трагедія комуністичного терору має стати повчальним уроком на майбутнє, надійним запобіжником від спроб реанімувати «русский мир» на нашій українській землі”.

“На землі, де дерева ростуть з людської крові, не може бути й мови про політичні загравання з агресором і спадкоємцем режиму, який цю кров проливав”, – підкреслив він.

Це останній день роботи Петра Порошенка на посаді президента України. На 20 травня призначена інавгурація президента Володимира Зеленського.
Останній бажав інавгуруватися 19 травня і пообіцяв “неприємності” Верховній Раді, яка встановила іншу дату, щоб не влаштовувати урочистості в День пам’яті жертв політичних репресій.

Читайте також:
Зеленський: Ми пройдемо шлях до звільнення Криму разом з киримли

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.