Прикордонники пообіцяли завершити облаштування кордону із РФ до 2021 року

 

Вартість інженерно-технічного облаштування українсько-російської ділянки кордону становить трохи більше 4 млрд. грн. Завершити облаштування держкордону із РФ мають до 2021 року.

Про це в інтерв’ю виданню “Цензор.НЕТ” розповів голова Державної прикордонної служби України Петро Цигикал.

“Упродовж 2015-2018 років було виділено 1,3 мільярда гривень. У 2019 вже понад 60 млн грн. За ці кошти майже завершено роботи в Харківській області (залишилася система відеоспостереження на окремих ділянках), розпочато роботи в Луганській та Чернігівській областях. Своїми силами облаштовуємо кордон на Сумщині. Пізніше ця система органічно доповнить систему “інтелектуального кордону”, про яку ми з вами зараз ведемо мову. Думаю, що до 2021 року ми закінчимо основні роботи”, – розповів очільник ДПСУ.

Він додав, що наразі прикордонники закупили німецькі трактори-мульчиватори, які ефективно прочищають просіки на глибину до 40 см. Перемелюють, каже, навіть пеньки та коріння дерев. Такі працюють сьогодні в кожному регіональному управлінні.

“Якщо будуть ті обсяги фінансування, які затвердженні Планом, то до кінця цього року ми завершимо позначення на місцевості усього кордону. Нас обмежують тільки фінансування та наше законодавство”, – розповідає Цигикал та береться аналізувати норми закону.

Так, у першому читанні Верховна Рада ухвалила законопроект 6777, згідно з яким 50 метрів земель уздовж кордону відведено для інженерних робіт. Але поки що він остаточно так і не ухвалений.

“Для того, щоб виконувати інженерні роботи на кордоні, потрібно врегулювати питання землевідведення, адже дуже багато земель уздовж кордону раніше були роздані у приватну власність. Доводиться судитися або шукати інші механізми зміни власника. Наприклад, заміна одних ділянок на інші. І багато людей на це погоджуються, але постає питання оплати коштів за виготовлення актів на землю. Виходить, що для державної справи Держприкордонслужба має оплачувати ці витрати… державі, в казну. У нас, по-перше, таких коштів і не має, а по-друге, має бути визначений якийсь інший механізм, який би задовольняв і людей, і інтереси держави”, – резюмує Цигикал.

Із 2016 року, зазначається, ДПСУ вже відсудила 846 га земель уздовж кордону. Ще 500 га перебувають у провадженні суду.

Як інформувала “Новинарня“, у 2019 році 1700 осіб порушили державний кордон.

Читайте також:
У 2018 році в Тисі потонули 20 українців. Займалися контрабандою цигарок

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна