Рада заякорила в Конституції курс на ЄС і НАТО. Хто голосував проти

 

Верховна Рада на ранковому засіданні в четвер, 7 лютого, закріпили в Конституції стратегічний курс України на членство в Європейському союзі й НАТО.

Закон “Про внесення змін до Конституції України (щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору)” у другому читанні та в цілому підтримали 334 депутати – конституційна більшість із запасом.

“За” голосували:

  • БПП – 132 зі 135 (не голосували або відсутні – Каплін, Чекіта, Юрик, при цьому депутат Юрик заявив, що його картка не спрацювала і він просить зарахувати свій голос “за”);
  • “Народний фронт” – 79 із 80 (відсутній Унгурян);
  • позафракційні – 39 із 61 (депутати з ВО “Свобода” і брати Балоги – “за”; серед тих, хто не голосував або відсутній – Білецький, Ярош, Купрій, Литвин, Мураєв, Тарута; проти – Бойко, Дунаєв, Іоффе, Льовочкін);
  • “Самопоміч” – 24 із 25 (відсутній – Підлісецький);
  • “Відродження” – 5 із 24 (“за” – Кулініч, Ланьо, Развадовський, Шаповалов, Яценко; Бондар – не голосував);
  • Радикальна партія Ляшка – 20 із 21 (відсутній – Шухевич);
  • “Батьківщина” – 20 із 21 (відсутній – Дубіль);
  • “Воля народу” – 16 із 19 (відсутні – Богуслаєв, Пономарьов, Фурсін);
  • “Опоблок” – 0 із 38.

Про що закон

Законодавчим актом №9037 “з метою законодавчого закріплення в Конституції України цивілізаційного вибору, європейської ідентичності Українського народу та незворотності стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору” внесено зміни до преамбули Основного Закону, статей 85, 102, 116, а саме: абзац п’ятий преамбули після слів “громадянської злагоди на землі України” доповнено словами “та підтверджуючи європейську ідентичність Українського народу і незворотність європейського та євроатлантичного курсу України”.

Законом пункт 5 частини першої статті 85 Конституції України викладено в такій редакції: “5) визначення засад внутрішньої і зовнішньої політики, реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору”.

Статтю 102 доповнено частиною третьою такого змісту: “Президент України є гарантом реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору”.

Законом статтю 116 доповнено пунктом 11 такого змісту: “11) забезпечує реалізацію стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору”.

Законом виключено з Конституції України пункт 14 розділу XV “Перехідні положення”, який передбачає використання існуючих військових баз на території України для тимчасового перебування іноземних військових формувань на умовах оренди відповідно до міжнародних договорів.

Опір блокувальників

До початку ранкового засідання ВР нардепи від “Блоку Петра Порошенка” і “Народного фронту” зайняли трибуну, щоб її не блокували депутати з фракції Ляшка та не зірвали голосування за конституційні зміни.

Після цього за запитом від фракцій “Батьківщини” і РПЛ було оголошено перерву на 30 хвилин – до 10.30, під час якої спікер Андрій Парубій запросив депутатів на консультації. Надалі Олег Ляшко виступив із заявою з трибуни щодо “скасування грабіжницьких тарифів”.

Надалі Рада ухвалила Закон “Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення принципів процесуальної справедливості та підвищення ефективності проваджень у справах про порушення законодавства про захист економічної конкуренції”.

Візитер Яценюк, іменинниця Луценко, тріумфатор Порошенко

Головуючий повідомив, що у сесійній залі присутні Президент України Петро Порошенко, прем’єр-міністр Володимир Гройсман, прем’єр-міністр 2014-2016 років Арсеній Яценюк.

Перед ухваленням змін Конституції перед депутатами виступив президент Петро Порошенко. Він висловив упевненість у тому, що Україна стане членом ЄС і НАТО та назвав 7 лютого історичним днем.

“Сьогодні історичний день, коли в Конституції буде закріплено як зовнішньополітичні орієнтири рух України до ЄС і НАТО. НАТО – це про безпеку, не лише про військову, а і про безпеку громадянина, безпеку на вулицях, верховенство права. Зараз у Кремлі дуже уважно спостерігають за діями Верховної Ради. Не дочекаєтесь – не буде у вас радості. І Верховна Рада сьогодні продемонструє єдність, яку демонструє останні 4 роки”, – сказав Порошенко.

Він привітав свого представника у ВР Ірину Луценко з тим, що голосування відбувається в день її народження (53 роки).

“Вчора у Брюсселі Північна Македонія отримала протокол про приєднання до Північноатлантичного Альянсу. Таких членів Альянсу стане 30. Шлях північної Македонії був дуже важким, але країна продемонструвала єдність, зруйнувала плани Росії, які намагалися зупинити цей надзвичайно важливий рух до безпеки, укріплення безпеки Європи і двері НАТО стали відкритими для 30-ї країни”, – нагадав президент.

“Звичайно, що 9-10 років тому в цій залі лунали заклики до багатовекторності, лунали безвідповідальні заклики до позаблоковості. Хочу всім нагадати, в 2014 році в лютому агресія Росії почалася тоді, коли Росія напала на Україну, яка мала позаблоковий статус. І не від чого це не врятувало.
І зараз ми маємо рішуче рухатись вперед, дорогою до членства в ЄС і НАТО. Великий друг України і великий мій друг Єнс Столтенберг на цьому тижні заявив про те, що двері НАТО відкриті для будь-якої країни, яка здатна реформувати країну і забезпечити виконання цілей Вашингтонського договору. Це саме про Україну. П’ять останніх років ми саме тим і займаємось. Ми реформуємо сектор оборони і безпеки. Ми реформуємо армію. І роль Верховної Ради в цьому процесі важко переоцінити”, – зазанчив Порошенко.

“Впевнений в тому, що ми продовжимо спільні зусилля по реформуванню України. Впевнений в тому, що завдання членства в Європейському Союзі і НАТО є абсолютно реальними. Так само, як ми продемонстрували досягнення інших цілей, в які мало хто вірив, так само нашими спільними зусиллями Україна забезпечить членство в НАТО, членство в ЄС, Ми йдемо своїм шляхом і цей шлях до членства України в ЄС і НАТО”, – наголосив Порошенко.

Результати голосування, які висвітилися на табло, президент і депутати зустріли оплесками. Порошенко привітав рукостисканнями членів президії, включно з Оксаною Сироїд, Володимира Гройсмана, Степана Кубіва, Геннадія Зубка та ін. Окремо обійнятися з президентом підійшла іменинниця Ірина Луценко.

“Це незворотність нашого європейського вибору, це початок справжньої євроінтеграції.  Україна буде в ЄС і НАТО”, – заявив після голосування спікер ВР Андрій Парубій.

Окрему порцію слави в ЗМІ отримав Арсеній Яценюк, який наближав “безвіз” і асоціацію з ЄС у час свого прем’єрства.

Тепер Україні необхідний план дій щодо членства в НАТО або інший прискорений механізм з боку Альянсу з покроковим графіком, заявив лідер “Народного фронту” в ефірі “Еспресо.TV”.

Він також сказав, що у 2008 році на Бухарестському саміті відповідно до резолюції саміту українцям сказали про те, що “план дій щодо членства в НАТО буде, що двері відкриті”. “Ми відкрили ці двері. Тепер шановні партнери з НАТО запустіть нас у ці двері і зробіть Україну наступним членом Альянсу. Сьогодні ми захищаємо, як Україна, кордони Альянсу, і Альянс сьогодні у безпеці, у тому числі завдяки українській армії і українським збройним силам”, – сказав заявив Яценюк.

* * *

Як інформувала “Новинарня“, в першому читанні зміни Конституції щодо ЄС і НАТО 20 вересня 2018 року підтримали 266 депутатів.
У листопаді Конституційний Суд схвалив таке перейменування.

Читайте також:
НАТО вже закликає Україну прискорювати вступ, – Полторак

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна