У Раді знайшлася конституційна більшість, аби заякорити в Основному законі курс на ЄС і НАТО

 

Верховна Рада ухвалила рішення про включення в порядок денний 9-ї сесії та передачу до Конституційного суду проекту закону №9037  − про внесення змін до Конституції щодо стратегічного курсу України на набуття членства в Європейському Союзі та в НАТО.

За це проголосував 321 народний депутат.

Як передає “Українська правда“, до парламентаріїв звернулася представниця президента у ВР Ірина Луценко, яка зазначила, що євроатлантична інтеграція відповідає національним інтересам України.
Вона додала, що законопроектом пропонується закріпити у Конституції курс на ЄС і НАТО, а також вилучити з перехідних положень пункт 14 і заборонити розміщення на території України іноземних військових баз.

Голова комітету з питань правової політики та правосуддя Руслан Князевич наголосив, що проект закону отримав схвальні відгуки і від інших комітетів, зокрема, від антикорупційного комітету, з питань оборони та євроінтеграції.

Натомість представник фракції “Самопоміч” Тарас Пастух зазначив, що незрозуміло наразі, як Україна буде співпрацювати у військовій сфері зі своїми міжнародними партнерами, якщо конституційно заборонить розміщення в Україні іноземних військових баз.

Ірина Луценко відповіла, що українським законодавством не забороняється здавати в оренду інфраструктурні військові об’єкти, тому проблем з цим не буде.

Після цього у залі ради виступили з промовами представники фракцій, більшість з яких заявила, що підтримує запропоновані зміни до конституції.
Проти висловився тільки співголова “Опозиційного блоку” Юрій Бойко, який заявив, що дані зміни не важливі для українців.

Після позитивного голосування спікер парламенту Андрій Парубій заявив, що рішення ухвалено і проект закону буде внесений до порядку денного сесії ВРУ і переданий для висновку Конституційного Суду.

Як повідомляла “Новинарня“, на прес-конференції 28 лютого президент Петро Порошенко запропонував закріпити у Конституції курс на євро- та євроатлантичну інтеграцію України.
У березні він доручив готувати відповідні поправки до Конституції.
Згодом Порошенко вніс на розгляд Верховної Раді проект змін до Конституції щодо прагнення інтеграції України в НАТО і Європейський Союз. Для внесення змін до Конституції необхідно щонайменше 300 голосів у парламенті.
4 вересня текст президентського законопроекту про внесення змін до Конституції України щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в ЄС та НАТО був оприлюднений на сайті ВР.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна