У НАТО підписали протокол про вступ Північної Македонії до Альянсу

 

Посли країн-членів НАТО у середу, 6 лютого, підписали протокол про приєднання Північної Македонії до Альянсу.

Урочиста церемонія підписання відбулася у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі, повідомляє “Європейська правда”.

Представники кожної країни-члена по черзі у алфавітному порядку поставили свій підпис на документі. Церемонія відбулася у присутності міністра закордонних справ балканської країни Ніколи Димитрова.

“Це історична подія. Прем’єри Ципрас і Заєв продемонстрували стратегічне мислення і велику мужність, коли підписали Преспанську угоду… На цьому шляху були виклики і складні компроміси, але прихильність демократичним цінностям і реформам сприяли результату і прогресу”, — заявив перед початком церемонії генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг.

Протокол про приєднання Північної Македонії тепер має ратифікувати кожна країна-член блоку. “Я сподіваюсь, цей процес пройде гладко, і ми всі невдовзі зможемо привітати вас як повноправного члена”, — сказав Столтенберг.

За словами генсека, від сьогодні представники Македонії братимуть участь у засіданнях Альянсу у якості запрошеної сторони. Міністр закордонних справ Македонії також візьме участь у міністерській зустрічі НАТО в квітні.

“Сьогоднішня історична подія демонструє, що двері НАТО відкриті для демократій, які готові і хочуть виконувати цілі Вашингтонського договору”, — резюмував Столтенберг.

Голова МЗС Македонії Нікола Димитров подякував усім столицям за зусилля і підтримку Скоп’є. Він анонсував візити до країн НАТО, “щоб заохотити ефективну ратифікацію”.

Вступ Македонії до Альянсу став можливим після того, як країна погодилася змінити назву на Республіка Північна Македонія. Греція роками блокувала членство Македонії у НАТО, вважаючи, що її назва містить територіальні претензії.

Греція має намір ратифікувати протокол про приєднання Македонії на цьому тижні. Після цього, за умовами угоди між країнами, Македонія офіційно змінить назву та повідомить про це ООН та інші міжнародні організації.

Балканська країна стане 30-м членом Північноатлантичного альянсу.

Читайте також:
НАТО вже закликає Україну прискорювати вступ, – Полторак

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна