Парламент Македонії проголосував за нову назву країни

 

Конституційна більшість, 81 зі 120 депутатів македонського парламенту, проголосували за поправки до конституції, необхідні для перейменування країни на Республіку Північна Македонія (Република Северна Македонија).

Під час голосування опозиція не тиснула кнопки “проти” чи “утримався”.

Поправки передбачають зміну назви країни, а також закріплюють відсутність претензій до суверенітету та території сусідніх держав, збереження ідентичності македонського народу та обов’язки держави щодо підтримки діаспори, передає “Європейська правда”.

Тепер документ має підписати президент Македонії Георге Іванов.

Підтримка парламенту щодо перейменування країни — важлива умова для реалізації угоди Греції і Македонії, про яку в червні 2018 року домовилися прем’єр-міністри Македонії та Греції Зоран Заєв і Алексіс Ципрас.

Угода була підписаналідерами двох урядів 17 червня 2018 року

За угодою, Македонія отримає нову назву “Республіка Північна Македонія”. В обмін на перейменування влада Греції пообіцяла, що не буде блокувати спроби Македонії приєднатися до НАТО і Євросоюзу. Раніше Греція була проти й вимагала перейменування Македонії, бо вважає “справжньою Македонією” свою область на півночі країни.

Як відомо, у жовтні минулого року питання про зміну назви країни в Македонії винесли на загальнонаціональний референдум, який згодом було визнано таким, що не відбувся, через низьку явку.

Читайте також:
Росія втручається в політику Македонії і Балкан, – розслідування

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна