Парламент Македонії знайшов голоси для початку процедури перейменування країни

 

Депутати Народного зібрання (парламенту) Македонії схвалили пропозиції уряду про початок внесення змін до конституції щодо зміни назви країни – на Північну Македонію.

За це проголосували 80 депутатів зі 120; проти – 39 депутатів, повідомляють місцеві ЗМІ.

Таким чином, внесення змін до конституції було ухвалено мінімальною кількістю голосів.

Позитивне голосування було би неможливим без голосів частини депутатів опозиційної партії ВМРО-ДПМНЕ.

У самій партії раніше  заявляли, що готові підтримати зміни до конституції лише у раз схвалення нової назви країни на референдумі. Втім, цей референдум було визнано таким, що не відбувся, через низьку явку виборців. Хоча зміну назви країни на “Північна Македонія”, а разом із тим – можливість вступити до НАТО та розпочати діалог про набуття членства у ЄС, підтримали 91,46% громадян, які взяли участь в голосуванні.

Такі цифри дали підставу прем’єр-міністру Зорану Заєву внести це питання на розгляд парламенту, пригрозивши у разі негативного результату достроковими виборами.

Втім, для остаточного внесення змін парламентарям ще треба провести два голосування – простою та конституційною більшістю, вже напряму щодо внесення змін у конституцію.

Як повідомляла “Новинарня“, 17 червня ц.р. уряди Греції та колишньої югославської республіки Македонії підписали угоду про нову назву колишньої югославської республіки Македонії. Згідно з договором, країна отримає назву Республіка Північна Македонія, що відкриває для Скоп’є шлях для вступу до НАТО і Євросоюзу.

Суперечка про назву Македонії – країни, яка виникла після розпаду Югославії у 1991 році, – тривала більш як 25 років. Греція вимагала перейменування, щоб уникнути плутанини зі своїм північним регіоном, який теж називається Македонія. Греція також застерігала Скоп’є від територіальних претензій на всю історичну Македонію. Через це Афіни блокували вступ Македонії до Євросоюзу та НАТО.

Опозиційна меншість, підтримувана РФ, а також президент Гьорге Іванов виступають проти перейменування країни.

Президент наприкінці червня відмовився підписати договір із Грецією, пояснивши, що такий крок “шкодить національній ідентичності” македонців. Однак парламент подолав вето президента 69 голосами.

Читайте також:Встановити зображення запису
Північна Македонія буде запрошена в НАТО, – Столтенберг

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна