Парламент Македонії подолав вето президента на перейменування країни

 

Парламент Македонії подолав вето президента на зміну назви країни.
У четвер, 5 липня, за перейменування проголосували 69 зі 120 депутатів, і це означає, що країна має змінити назву на Республіка Північна Македонія, передає DW.com.

Рішення про перейменування ще повинні схвалити громадяни Македонії на референдумі, і лише тоді будуть внесені зміни до конституції.

Президент країни Гьорге Іванов наприкінці червня відмовився підписати договір із Грецією про зміну назви країни, пояснивши, що такий крок “шкодить національній ідентичності” македонців.

Греція наполягала, що Македонія привласнила назву в однієї з північних грецьких провінцій, та блокувала діалог щодо вступу сусідньої країни до НАТО і Євросоюзу.

17 червня про нову назву домовилися уряди Греції та Македонії. 20 червня македонський парламент ратифікував угоду про зміну назви країни.

Читайте також:
Греція і Македонія підписали угоду про зміну назви
колишньої югославської республіки

Єврокомісія рекомендувала почати переговори про вступ до ЄС
Албанії й Македонії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна