Греція і Македонія підписали угоду про зміну назви колишньої югославської республіки

 

Греція і Македонія сьогодні, 17 червня, підписали угоду про зміну назви колишньої югославської республіки, яка відтак називатиметься Республіка Північна Македонія (Severna Makedonija).

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на місцеві ЗМІ.

Угода відкриває шлях вступу до НАТО та ЄС для колишньої югославської республіки і покладе край суперечці між двома країнами, що тривала майже три десятиріччя.

Угоду сьогодні підписали міністри закордонних справ двох країн. Церемонія відбулася в грецькому регіоні Преспес, відомому своїми озерами, який межує з Македонією та Албанією.

У церемонії взяли участь грецький прем’єр-міністр Алексіс Ципрас та його македонський колега Зоран Заєв разом із посередником ООН Метью Німецем та європейськими чиновниками.

“Ми наважилися, тому що ми хочемо успіхів, македонських успіхів. Ми обрали шлях до майбутнього. Тому ми приїхали сюди сьогодні. Нехай Преспес стане початком шляху до нашого європейського майбутнього”, – написав Заєв у “Твіттері”.

Ципрас, у свою чергу, зазначив, що угода про зміну назви Македонії створює основу для тривалої стабільної ситуації у сфері безпеки в регіоні.

“Ми тут, щоб зіткнутися з тягарем нашої власної історії. Ми обидва тут, щоб виконати наш патріотичний обов’язок, ми зібралися не для того, щоб оплакувати поразки минулого”, – сказав грецький прем’єр.

“Коли ми познайомилися з Зораном у Давосі, було дуже холодно. Протягом 25 років холод був і у відносинах наших країн. Мало хто вірив, що ми зможемо це зробити. Ми досягли взаємовигідної угоди”, – додав Ципрас.

Слід зазначити, що у Македонії восени ще відбудеться референдум щодо нової назви.

Суперечка про назву Македонії – держави, що виникла після розпаду Югославії в 1991 році (між Сербією, Косовом, Болгарією, Албанією та Грецією), – триває вже майже 27 років.

Греція вимагала змінити назву сусідньої країни, щоб уникнути плутанини з північним регіоном Греції, що теж має назву Македонія.

Відтак в ООН країна вступила як “Колишня югославська республіка Македонія”, а Греція досі називала її “Скоп’є” (за назвою столиці).

Афіни застерігають Скоп’є від будь-яких територіальних претензій на всю історичну Македонію, що охоплює, крім колишньої югославської республіки, також північ сучасної Греції.

Через суперечку навколо найменування країни Греція блокувала інтеграцію Македонії в ЄС і НАТО.

Читайте також:
Усе заради євроінтеграції: Афіни і Скоп’є погодили нову назву для Македонії

Єврокомісія рекомендувала почати переговори про вступ до ЄС Албанії й Македонії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна