Референдум про зміну назви Македонії провалився через низьку явку

оновлено

На референдумі, який 30 вересня проходив у Македонії, зміну назви держави підтримали понад 90 відсотків виборців, які взяли участь у  голосуванні.
Проте через низьку явку референдум вважається таким, що не відбувся.

Про це свідчать результати Державної виборчої комісії.

За зміну назви країни проголосували близько 94,19% (605 016 виборців), що прийшли на дільниці, проти виступили 5,81% (37 312).
Недійсних бюлетенів – 19 065.

Водночас явка становила всього 36,62% при необхідних мінімум 50% від усіх зареєстрованих виборців.

На референдум було винесене питання: “Ви підтримуєте членство в ЄС і НАТО, приймаючи Договір між Республікою Македонією і Грецькою Республікою?”

Загалом у Македонії зареєстровано 1 806 336 виборців.

Як писала “Новинарня“, цей договір, укладений у червні, передбачає зміну назви колишньої югославської республіки на Республіку Північна Македонія.

Після відповідної зміни Греція обіцяє розблокувати вже підготований вступ Македонії в НАТО і переговори про її вступ до Європейського союзу.

Для того, щоб цей договір набув чинності, незалежно від результатів референдуму, парламент Македонії має внести зміну до конституції країни про її назву не менш ніж двома третинами голосів .

Референдум мав статус консультативного і не тягне прямих юридичних наслідків. Але депутати парламенту заявляли, що будуть поважати його результати. Провал референдуму означає, що опозиція почуватиметься вільною у своєму голосуванні.

У парламенті Македонії 71 законодавець зі 120 готовий проголосувати за зміну; мінімально необхідні дві третини становлять 80 голосів.
Тобто 49 місць опозиції достатньо, щоб заблокувати конституційну зміну.

Результат референдуму викликав суперечливі відгуки і в Македонії, і у Греції.

Прем’єр-міністр Македонії, соціаліст Зоран Заєв заявив, що все одно домагатиметься голосування в парламенті про зміну Конституції. У кількох вечірніх виступах в неділю він говорив про те, що “треба поважати голоси тих, хто виступив за зміну”, але не згадував про явку. Він також висловлював рішучість “привести Македонію в Європейський союз і НАТО”.

Натомість національно-консервативна опозиція заявляє, що “договір із Грецією не отримав підтримки народу”.

У Греції заявили, що взяли до уваги “суперечливі” результати македонського референдуму.

У заяві грецького міністерства закордонних справ з цього приводу зазначається, що “результат голосування вимагає зважених кроків, щоб зберегти позитивний потенціал” договору між двома державами.

Але міністр оборони Греції, правий популіст Панос Камменос, написав у “Твіттері”, склавши голоси “проти” з тими, хто не прийшов на референдум: “68 відсотків народу скасували договір”.

Зміна назви країни, навіть задля розблокування її вступу до НАТО і ЄС, сприймається в Македонії неоднозначно.

Різко проти угоди з Грецією, яку уклав уряд на чолі з соціалістами, виступає нинішня національно-консервативна опозиція. Її однодумець, президент Македонії Джорґе Іванов, називає зміну назви країни шкідливою, антиконституційною і злочинною й наголошує, що вона сама по собі не дать автоматичного членства в ЄС і НАТО.

Але й у Греції є сили, що виступають проти, вважаючи зміну з Македонії на Північну Македонію недостатньою.

Афіни не визнають назву країни “Македонія”, бо так само називається традиційний регіон на півночі Греції (тому, мовляв, така сама назва північного сусіда становить територіальну претензію Скоп’є на північ Греції).

Напередодні референдуму також лунали звинувачення на адресу Росії в тому, що вона фактично втручалася в передреферендумний процес, щоб підтримати агітацію проти договору з Грецією чи за бойкот референдуму, щоб він був нечинний.

Москва ці звинувачення заперечує. Проте не секрет, що Росія виступає різко проти будь-якої можливості розширення НАТО.

Зокрема, Росію звинувачують у спробі державного перевороту восени 2016 року в іншій балканській країні, Чорногорії, з метою зірвати вже запланований було вступ цієї країни до НАТО (після провалу спроби Чорногорія стала членом Альянсу влітку 2017 року).

Читайте також:
Північна Македонія буде запрошена в НАТО, – Столтенберг

Парламент Македонії подолав вето президента на перейменування країни

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна