“Союз ветеранів дерибану”: наближені до влади “афганці” вибивають із держбюджету додаткові 1,8 млн. грн. на своє свято

 

Всеукраїнська асоціація ветеранів Афганістану та АТО, яку очолює нардеп від БПП Сергій Куніцин, звернулася до Держслужби ветеранів із запитом на отримання з державного бюджету 1,4 млн. гривень на святкування 30-річчя виведення радянських військ з Афганістану і має великі шанси їх отримати за вказівкою міністра соціальної політики Віталія Реви.

Про це “Новинарні” повідомив ветеран АТО, громадський активіст та член Проектного офісу зі створення Мінветеранів Віталій Кузьменко.

“Продовження театру абсурду… У п’ятницю [25 січня] о 10:00 в [Державній] службі ветеранів всім знайомі “ветерани дерибану” хочуть влаштувати свої “святкування” за державні кошти…
Замість того, щоб на державному рівні Держслужба ветеранів влаштувала відзначення, одне для всіх – з подачі Мінсоцу, того самого Реви, прописали бюджетне фінансування для афганських ветеранських організацій на відзначення 30-ліття виведення радянських військ з Афганістану. Для Реви це найважливіше “свято”, тож він вирішив дати своїм друзям грошей за наш рахунок”, – розповів Кузьменко на своїй сторінці у “Фейсбуці”.

Він заявив, що на додачу до отриманих менше місяця назад 1 млн. гривень на “підготовку відзначення”, тепер голова Асоціації ветеранів Афганістану Куніцин та голова Української спілки ветеранів Афганістану Сергій Червонописький на саме “відзначення” просять ще майже 1,8 млн. грн.

Кузьменко оприлюднимв скани листів, із яких видно, що Куніцин прагне отримати на святкові заходи додатково 1,412 млн. грн., а Червонописький – 367,8 тис. грн.

“І вони навіть не розуміють, що тут не так. Вони просто по іншому не вміють. Просто з державного бюджету вимагають оплатити:

  • оренду палацу “Україна” з обладнанням на 300 тис. грн.,
  • фільм (не про Афган, а про те як відзначають) за 250 тис. грн.,
  • медалей на 200 тис. грн.,
  • 100 годинників по 1500 грн за 1 шт. на 150 тис. грн.,
  • прапори по 585 грн. за 1 шт на 117 тис. грн.,
  • ще прапори на 63 тис. грн.,
  • до того ще сувеніри, гвоздички, фоторамки, грамоти.

І для них нормально, щоб це все для їхніх громадських організацій оплачувала держава”, – зазначає активіст.

ВАВА - запит на гроші ВАВА - запит на гроші _1 ВАВА - запит на гроші _2 ВАВА - запит на гроші _3 УСВА - запит на гроші УСВА - запит на гроші _2
<
>

У коментарі “Новинарні” Віталій Кузьменко зазначив, що “афганці” мають дуже великі шанси отримати додаткове фінансування від держави на свій ювілей через протекцію глави Мінсоцполітики.

“[Міністр Віталій] Рева спеціально під це проштовхнув зміну в постанову про фінансування ветеранських громадських організацій.
Перед Новим роком вони змінили постанову №156 під організації “афганців” спеціально для відзначення 30-річчя виведення радянських військ. Без конкурсів. Тож вони просто подають кошторис на те, чого хочуть”, – розповів Кузьменко.

За його словами, постанову змінили так, що додаткові державні кошти без конкурсу можуть отримати “тільки ті всеукраїнські ГО, у яких в статуті прописано про “учасників бойових дій на території інших країн”.

“Це спеціально під кілька ГО прийнято”, – констатує Кузьменко.

Відповідаючи на запитання, чи може ці запити зупинити новостворене Міністерство ветеранів, активіст зазначив, що воно наразі функціонує паралельно зі старою Держслужбою ветеранів, яка підпорядковується Мінсоцу.

“Мінветеранів поки має обмежений вплив. Офіційно Міністерство ще не виконує свої функції. Адже там тільки один міністр у штаті”, – каже Кузьменко.

Але, каже активіст, вони постараються “зрізати [запитану “афганцями”] суму рази в два”.

“Вже зараз подали проект постанови Кабміну, який скасував би ці зміни і привілеї”, – повідомив ветеран АТО.

“Поки проходить процедуру погодження, [“старі ветерани”] стараються встигнути отримати всі кошти“, – розповів Кузьменко.

“Ми ще в адмінсуд подали по цьому рішенню”, – додав він.

Читайте також:
Кінець епопеї: нарешті завершився конкурс на державну підтримку проектів ветеранських ГОшок

“Майже здобули”.
Конкурсна комісія відкидає фейкові проекти держфінансування ветеранських ГО

Як інформувала “Новинарня“, 14 лютого 2018 року Кабінет Міністрів прийняв рішення про новий механізм використання державних коштів для надання фінансової підтримки громадським об’єднанням ветеранів – на конкурсній основі.
У березні уряд оприлюднив постанову про конкурсне фінансування ветеранських ГО.

Цьому передував рік тиску громадських активістів та ветеранів АТО на Міністерство соціальної політики.

За попереднім механізмом фінансування ГО, щороку з державного бюджету виділяли 20 млн. грн. на статутну діяльність ветеранських спілок, незалежно від їх роду діяльності та активності.
Частина з організацій, що отримували кошти, демонстрували відкриту проросійську позицію і влаштовували прорадянські заходи, акції типу “Безсмертний полк” з георгіївськими стрічками тощо.

Громадський опір проти такої “годівниці” стартував навесні 2017 року. Одним з ініціаторів протесту став Дмитро Різниченко – громадський активіст та ветеран батальйону “Донбас”, який вдарив лобом в обличчя голову громадської ради при Міністерстві оборони, 67-річного генерал-полковника запасу Віктора Палія.

11 квітня 2017 року представники ГО – учасники засідання при Держслужбі у справах ветеранів та учасників АТО – проголосували за перехід до фінансування ветеранських організацій на відкритій конкурсній основі.
Надалі міністр соцполітики Андрій Рева почав шукати компроміси в грошовому питанні між “старими” й “новими” ветеранами. Однак, попри обіцянку прийняти проміжне рішення “50/50”, в другому півріччі принцип розподілу коштів на ветеранські ГО залишався старим.

У квітні 2-18 року конкурсна комісія почала приймати проекти за новою схемою, однак у травні міністр Рева своїм рішенням припинив проведення конкурсу. Він відбувся у жовтні.

Читайте також:
“Будьте ви прокляті”. Як волонтери й АТОвці відсувають псевдоветеранів
від бюджетного корита

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна