Кінець епопеї: нарешті завершився конкурс на державну підтримку проектів ветеранських ГОшок

 

Нарешті закінчилася піврічна “епопея” з проведенням конкурсу державної підтримки проектів всеукраїнських ветеранських організацій.

Як передає “Новинарня“, про це повідомив член робочої групи зі створення Мінветеранів, ветеран АТО Віталій Кузьменко.

“Довгий, складний, нервовий і, як завжди, скандальний процес, який став фіналом вже дворічного впровадження конкурсу проектів для ВГО ветеранів.
Конкурс завершено. Переможці готуються до підписання договорів і реалізації проектів”, – написав Кузьменко у “Фейсбуці”.

За його словами, “переможці нервують через стислі строки для реалізації до кінця року і складну систему звітності. Ті, хто не пройшли конкурс, ображаються і поливають весь світ брудом. Хтось вже судиться, а хтось готує повернення старої “кормушки”.

Кузьменко визнав, що проекти-переможці “чисто суб’єктивно є круті, а є і сумнівні”. “Тому важливими є договори та подальший моніторинг при подальшій реалізації”, – зазначив один з організаторів.

При цьому він наголошує: “Результат конкурсу революційний у порівнянні з попередніми роками. Конкурсні процедури показали свою ефективність. Державна служба у справах ветеранів задіяла всі сили, щоб перевірити всі подані проекти і чесно провести конкурс. Конкурсна комісія прискіпливо відпрацювала по кожному проекту”.

Віталій Кузьменко оприлюднив перелік проектів-переможців за “пріоритетами”.

Пріоритет: Розробка та поширення практичних моделей надання послуг з психологічної реабілітації та роз’яснення важливості проходження реабілітації ветеранами російсько-української війни.

1. Волонтерський опорний пункт (Спілка учасників, ветеранів, інвалідів АТО та бойових дій).

2. Служба підтримки ветеранів (Спілка ветеранів війни з Росією).

3. Психологічна реабілітація ветеранів АТО, що мають обмежені можливості “Небо без обмежень” (Всеукраїнське об’єднання учасників бойових дій та волонтерів АТО).

4. Культурно-патріотичний виїзд в прифронтову зону “Мистецький тур” (Всеукраїнське об’єднання учасників бойових дій).

Пріоритет: Залучення ветеранів до військово-патріотичного виховання молоді, що ґрунтується на героїзації борців за Незалежність України. Формування позитивного образу Захисника України. Героїчні події російсько-української війни

1. Залучення борців за незалежність України до військово-патріотичного виховання молоді (Всеукраїнське братство ОУН-УПА імені генерала Романа Шухевича-Тараса Чупринки)

2. Криївка Слави (Всеукраїнська ветеранська спілка добровольців, учасників бойових дій та інвалідів війни)

3. Курс семінарів-тренінгів “Цивільна оборона, Антитерористичний захист” (Всеукраїнське об’єднання учасників бойових дій)

4. Курс семінарів-тренінгів “школа-кузня патріотів” (Всеукраїнське об’єднання учасників бойових дій)

5. Військово-патріотична програма виховання молоді та підготовки інструкторів “Ми громадяни України” (Всеукраїнське об’єднання учасників бойових дій та волонтерів АТО)

6. Цикл фотовиставок “Заради майбутнього” (Всеукраїнська організація інвалідів війни, збройних сил та учасників бойових дій)

7. Військово-Морські сили ЗСУ: минуле та майбутнє (Всеукраїнський союз громадських організацій ветеранів та інвалідів війни, військової служби, ВМФ та моряків-підводників)

Пріоритет: Розробка та поширення успішних моделей сприяння у працевлаштуванні та запроваджені власної справи ветеранами російсько-української війни

1. Центр розвитку ветеранського бізнесу (Спілка Учасників, ветеранів, інвалідів АТО та бойових дій)

2. Створи свій бізнес: школа для ветеранів АТО (Спілка Учасників, ветеранів, інвалідів АТО та бойових дій)

3. Форум розвитку ветеранського бізнесу (Спілка Учасників, ветеранів, інвалідів АТО та бойових дій)

4. Ветерани: від діалогу до працевлаштування (Об’єднання дружин і матерів бійців-учасників АТО)

Пріоритет: Відзначення пам’ятних військових дат пов’язаних з вшануванням ветеранів війни, захистом незалежності України формуванням її соборності та проголошенням незалежності. Вшанування пам’яті загиблих Захисників України. Пошук, ексгумація та перепоховання останків загиблих

1. Програма пошуку загиблих військовослужбовців на території України” (Союз “Народна пам’ять”)

2. “Відзначення дня людей з інвалідністю” (Українська асоціація інвалідів АТО)

3. Захід “Відзначення Дня Захисника України” (Українська асоціація інвалідів АТО)

4. Вшанування Дня пам’яті жертв Голодоморів (1932-1933) в Україні (Всеукраїнське товариство політичних в’язнів і репресованих)

5. Жертви нацистських переслідувань – останні свідки злочинів Другої світової війни (Українська спілка в’язнів-жертв нацизму) (фінансування під питанням через неправильний розрахунок власного внеску)

6. День святителя Миколая в гості до наших вояків (Всеукраїнське об’єднання ветеранів)

Пріоритет: Моніторинг реалізації прав та гарантій, передбачених законодавством для ветеранів та членів їх сімей

0 проектів

Посилання на проекти – в дописі Віталія Кузьменка в ФБ:

“Якщо є час і натхнення та хочете переконатись у доброчесності чи, можливо, недоброчесності організаторів, долучайтесь до проведення моніторингу реалізації проектів, який впливає на остаточне рішення щодо затвердження результатів реалізації або повернення коштів”, – додав Кузьменко.

Також він укотре розкритикував дії Міністерства соціальної політики, яке ніяк не може прийняти конкурсну систему розподілу бюджетних коштів – замість адресного фінансування наближених ГО.

“Мінсоц такий Мінсоц. Тормозити, як вони, це просто епікфейл. Спочатку півроку переносили конкурс, а тепер вибірково підписують фінансування тільки по окремих вибіркових проектах. Ну і Мінсоц вже намагається втюхати зміни до конкурсу, щоб повернути стару кормушку”, – розповів Віталій Кузьменко.

За його словами, більше 10 млн. грн. залишаються й можуть бути спрямовані на більш нагальні бюджетні програми для ветеранів.

Читайте також:
“Майже здобули”.
Конкурсна комісія відкидає фейкові проекти держфінансування ветеранських ГО

Як інформувала “Новинарня“, 14 лютого Кабінет Міністрів прийняв рішення про новий механізм використання державних коштів для надання фінансової підтримки громадським об’єднанням ветеранів – на конкурсній основі.
У березні уряд оприлюднив постанову про конкурсне фінансування ветеранських ГО.

Цьому передував рік тиску громадських активістів та ветеранів АТО на Міністерство соціальної політики.

За попереднім механізмом фінансування ГО, щороку з державного бюджету виділяли 20 млн. грн. на статутну діяльність ветеранських спілок, незалежно від їх роду діяльності та активності.
Частина з організацій, що отримували кошти, демонстрували відкриту проросійську позицію і влаштовували прорадянські заходи, акції типу “Безсмертний полк” з георгіївськими стрічками тощо.

Громадський опір проти такої “годівниці” стартував навесні 2017 року. Одним з ініціаторів протесту став Дмитро Різниченко – громадський активіст та ветеран батальйону “Донбас”, який вдарив лобом в обличчя голову громадської ради при Міністерстві оборони, 67-річного генерал-полковника запасу Віктора Палія.

11 квітня 2017 року представники ГО – учасники засідання при Держслужбі у справах ветеранів та учасників АТО – проголосували за перехід до фінансування ветеранських організацій на відкритій конкурсній основі.
Надалі міністр соцполітики Андрій Рева почав шукати компроміси в грошовому питанні між “старими” й “новими” ветеранами. Однак, попри обіцянку прийняти проміжне рішення “50/50”, в другому півріччі принцип розподілу коштів на ветеранські ГО залишався старим.

У квітні конкурсна комісія почала приймати проекти за новою схемою, однак у травні міністр Рева своїм рішенням припинив проведення конкурсу.

Читайте також:
“Будьте ви прокляті”. Як волонтери й АТОвці відсувають псевдоветеранів
від бюджетного корита

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна