“Реву дожали”. Кабмін затвердив конкурсну схему фінансування ветеранських ГО

 

На засіданні в середу, 14 лютого, Кабінет Міністрів прийняв рішення про новий механізм використання коштів для надання фінансової підтримки громадським об’єднанням ветеранів – на конкурсній основі.
Про це “Новинарні” повідомили в прес-службі Міністерства соціальної політики.

“14 лютого Кабінет Міністрів України прийняв постанову „Деякі питання надання фінансової підтримки громадським об’єднанням ветеранів”, якою визначено, що кошти, передбачені в бюджеті на фінансову підтримку всеукраїнських громадських об’єднань ветеранів, заходи з відвідування військових поховань і військових пам’ятників та увічнення пам’яті загиблих під час воєн та військових конфліктів розподіляються за результатами проведеного конкурсу, а їх розподіл затверджується Мінсоцполітики”, – йдеться в повідомленні.

“Якщо раніше фінансувалася статутна діяльність об’єднань ветеранів, то ця постанова створює новий механізм конкурсного відбору проектів у підтримку ініціатив громадських організацій через подання відповідних пропозицій, з тим, щоби фінансувати їхню практичну діяльність в рамках чинного законодавства”, – цитує прес-служба слова міністра Андрія Реви.

“Разом з цим, усі заходи, які фінансуватимуться за кошти державного бюджету, проходитимуть через громадську експертизу”, – заявив міністр Андрій Рева, представляючи проект зазначеної постанови.

“Дожали”, – так прокоментував рішення Кабміну ветеран АТО Віталій Кузьменко, член робочої групи, яка працювала над проектом нової постанови.

У коментарі “Новинарні” Кузьменко зазначив, що новий проект внесли сьогодні, його підтримали “з голосу”.

“Це проект над яким ми працювали. Він якраз впроваджує конкурсний відбір соціальних проектів для ветеранів”, – сказав АТОвець.

За словами Віталія Кузьменка, нова постанова вступить в силу з моменту публікації.

Він нагадав, що на попередньому засіданні, 7 лютого, Кабінет Міністрів з подачі Мінсоцу, всупереч пропозиціям робочої групи, проголосував за “стару” схему фінансування ветеранських громадських організацій при Міністерстві соцполітики. Відтак та ветеранські ГО було виділено 500 тис. гривень за “старою” схемою (без конкурсу, на статутну діяльність).

“Тепер оскаржуємо в суді минулі зміни і, відповідно, виділені кошти”, – сказав Кузьменко.

“Це ще не все. Тепер треба контролювати, щоб [нашу постанову] не споганили в процесі впровадження”, – додав він.

Варто зазначити, що цього дня, 14 лютого, Кабмін пікетували кілька десятків ветеранів АТО і громадських активістів, які вимагали прийняти нову схему фінансування ветеранських ГО і скасувати стару постанову №176, а також відставити міністра Реву.

“Через Михайла Шевченка з департаменту комунікацій КМУ передали на Гройсмана колективне звернення з чітко розписаним вимогами”, – повідомив учасник акції Роман Кулик.

Він зауважує, що прийняту Кабміном постанову потрібно перевірити на предмет змін і допрацювань Мінсоцом.

Читайте також:
“Будьте ви прокляті”. Як волонтери й АТОвці відсувають псевдоветеранів
від бюджетного корита

Рева просуває в Кабмін “стару” схему фінансування ветеранських ГО

Як повідомляла “Новинарня“, за “старою” схемою фінансування, рішення, яким ГО виділяти бюджетні кошти, приймала громадська рада при Держслужбі ветеранів і учасників АТО. У неї входять представники саме тих ГОшок, на які зазвичай і спрямовуються державні кошти. Частина цих ветеранських організацій має комуністичне та проросійське спрямування. Зокрема, вони організовують акції типу “Безсмертний полк” з радянськими прапорами та георгіївськими стрічками.

11 квітня 2017 року представники ГО – учасники засідання при Держслужбі у справах ветеранів та учасників АТО – проголосували за перехід до фінансування ветеранських організацій на відкритій конкурсній основі.
Це стало наслідком активних протестів АТОвців та волонтерів проти прямого виділення бюджетних коштів для “старих” ветеранських спілок, незалежно від їх роду діяльності та активності.

Одним з ініціаторів протесту став Дмитро Різниченко – громадський активіст та ветеран батальйону “Донбас”, який вдарив лобом в обличчя голову громадської ради при Міністерстві оборони, 67-річного генерал-полковника запасу Віктора Палія.

Супротивники старого підходу наголошували: по суті прорадянські, комуністичні, проросійські ветеранські організації отримують величезні суми з державного бюджету України без конкурсу проектів, і ці кошти йдуть здебільшого на статутну діяльність, урочисті заходи, бюрократичні потреби, оренду офісів тощо.

Надалі міністр соцполітики Андрій Рева почав шукати компроміси в грошовому питанні між “старими” й “новими” ветеранами. Однак, попри обіцянку прийняти проміжне рішення “50/50”, в другому півріччі принцип розподілу коштів на ветеранські ГО залишився старим.

Читайте також:
У Дніпрі “фейкових” ветеранів позбавили фінансування
з міського бюджету

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна