Рева просуває в Кабмін “стару” схему фінансування ветеранських ГО

 

Майже рік громадські активісти намагались змусити Міністерство соціальної політики схвалити постанову про новий механізм фінансування з бюджету ветеранських громадських організацій.  Головною їхньою вимогою було запровадження прозорого конкурсу проектів, замість виділення коштів на підтримку існування організації (переважно — наближених до відомства і його громадської ради).

Зрештою, як писала “Новинарня” у грудні 2017 року, під тиском активістів, громадська рада при Міністерстві соцполітики проголосувала за нововведення, і міністр Андрій Рева підписав це рішення. Лишалося одне – Кабінет Міністрів мав затвердити перехід на нову основу фінансування.

Остаточному прийняттю документа сприяло й те, що “стара” постанова вже не діє, оскільки вона регламентувала розподіл коштів разом на ветеранські і на інвалідські організації .  У бюджеті 2018 року цю статтю витрат розділили на дві: кошти виділятимуться окремо на ветеранські та окремо на організації людей з інвалідністю. У бюджеті на потреби ветеранських організацій виділено близько 20 млн. грн.

Проте, у середу, 7 лютого, Кабмін розгляне зміни до постанови, за якою ветеранські громадські організації зможуть фінансуватися за старою схемою. Підготовлені до ухвалення зміни усувають згадку про громадські організації людей з інвалідністю, а тому реанімують “стару” постанову та приведуть її у відповідність до змін у бюджеті. 

Про це у «Фейсбуці» повідомив один з ініціаторів переходу до конкурсної основи фінансування, ветеран АТО Віталій Кузьменко.


Згідно з проектом зміни до “старої” постанови, кошти з бюджету розподілятимуться залежно від пропозицій робочої групи Служби у справах ветеранів і учасників АТО.
У 2017 році до такої робочої групи входили переважно представники саме тих організацій, які отримували кошти з бюджету.

У коментарі “Новинарні” Віталій Кузьменко сказав: «Менш як за тиждень через непрофільний фінансовий департамент Міністерства соцполітики з’являється проект постанови, яка повністю реанімує стару схему. Зміни до неї не погоджувала громадська рада при Мінсоці, тобто вони не проходила стандартну процедуру.  За декілька днів  її погодили в Мінсоці повністю, погодили в Кабміні.  Цього ніяк не сталося би без лобіювання з боку міністра соцполітики Андрія Реви”.

Щоб не допустити продовження фінансування за “старою” схемою, активісти збираються прийти в середу з протестом до Кабінету Міністрів, сказав Кузьменко.

27867093_1468727836586146_3771629092781393028_n 27459246_1468728179919445_2601958605363359189_n
<
>

Читайте також:
У Дніпрі “фейкових” ветеранів позбавили фінансування
з міського бюджету

Як інформувала “Новинарня“, 11 квітня 2017 року представники ГО – учасники засідання при Держслужбі у справах ветеранів та учасників АТО – проголосували за перехід до фінансування ветеранських організацій на відкритій конкурсній основі.
Це стало наслідком активних протестів АТОвців та волонтерів проти прямого виділення бюджетних коштів для “старих” ветеранських спілок, незалежно від їх роду діяльності та активності.

Ініціатором акції став Дмитро Різниченко – громадський активіст та ветеран батальйону “Донбас”, який на попередніх зборах відзначився тим, що вдарив лобом в обличчя голову громадської ради при Міністерстві оборони, 67-річного генерал-полковника запасу Віктора Палія.

Супротивники старого підходу наголошують: по суті прорадянські, комуністичні, проросійські ветеранські організації отримують величезні суми з державного бюджету України без конкурсу проектів, і ці кошти йдуть здебільшого на статутну діяльність, урочисті заходи, бюрократичні потреби, оренду офісів тощо.

Надалі міністр соцполітики Андрій Рева почав шукати компроміси в грошовому питанні між “старими” й “новими” ветеранами. Однак, попри обіцянку прийняти проміжне рішення “50/50”, в другому півріччі принцип розподілу коштів на ветеранські ГО залишився старим.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна