Кабмін залишив стару схему фінансування ветеранських ГО. Активісти подають до суду

 

Кабінет Міністрів України залишив “стару” схему фінансування ветеранських громадських організацій при Міністерстві соціальної політики.

Як передає “Новинарня“, на засіданні 7 лютого уряд у закритому режимі ухвалив зміни до старої постанови, які фактично дозволяють виділити з бюджету 20 мільйонів гривень на підтримку внутрішніх потреб ГО (переважно — наближених до Мінсоцу і його громадської ради).

Ветерани АТО та громадські активісти наполягають на переході до “нової” схеми фінансування організацій.
Вона передбачає, що громадські організацій мають подавати свої проекти на прозорий конкурс, де, за встановленими критеріями, будуть визначені проекти, які отримають фінансування з держбюджету.

За “старою” схемою, 80% виділених коштів може витрачатися на зарплати, оренда офісу, відрядження за кордон.

Роман Балан “Сініцин”, громадський активіст, засновник волонтерського фонду “Народний тил”, написав у “Фейсбуці”, що формальною підставою для збереження старої схеми стало бажання Мінсоцу підтримати Спілку ветеранів Афганістану, очолювану нардепом від БПП Сергієм Куніциним.

“…Рева прогнувся під Куніцина – ще одного г***да, який роками бабло пилить на “афганській темі”. Ну Рева й прикрився на комітеті [ВР] афганцями, от так прямо і сказав.
Як же ж так – річниця виводу військ з Афганістану ось скоро, тому ми дамо афганцям бабла просто так, як і раніше, без конкурсу. Хоча ми за конкурс канєшно, да-да”, – написав Сініцин у “Фейсбуці”.

За його словами, без конкурсу гроші виділяються “заодне і ветеранам-підводникам і ветеранам х*** зна яких війн і “дітям війни” на “каєнах”. І сепарам. і комуністам дамо просто так, на “статутну діяльність”.

Сініцин поширив відео із записом виступу міністра Реви на комітету Пашинського, в якому той каже, що через відсутність консенсусу щодо фінансування ветеранських ГО воно було заблоковане вісім місяців, і міністр мусив його розблокувати “вольовим рішенням”.

Громадські активісти та ветерани АТО, не погоджуються із таким рішенням уряду та анонсують, що подають до суду, щоб скасувати цю постанову.
Адже боротьба за впровадження нового фінансування тривала впродовж цілого року, і міністр соціальної політики Андрій Рева двічі анонсував реформу фінансування ГО й перехід на конкурс.

У коментарі “Новинарні” правник з протидії корупції Віра Валлє, яка була одним з ініціаторів переходу на конкурсне фінансування пояснила: “Те, що відбулося сьогодні – це ляпас соціуму і ветеранам АТО. Це продовження усталених корупційних схем у громадянському суспільстві. Це – спонсорство підривної діяльності псевдоветеранських організацій”.

“Прецедентом непокори “договорнякам” стане оскарження цієї постанови у судовому порядку. Ми готуємо позов до суду проти Кабінету Міністрів з вимогою визнати цю постанову незаконною і такою, що підлягає скасуванню у зв’язку з порушенням порядку її затвердження.
Громадську думку вкотре знехтували. Стадію консультацій з громадськістю проігнорували. Вимоги ветеранів АТО не вислухали. Суспільство має створювати прецеденти непокори свавіллю влади. І ми підемо шляхом суду”, – сказала Віра Валлє.

Як кажуть юристи, Кабмін ще може прийняти постанову про перехід на конкурсну основу фінансування ГО, яка суперечитиме прийнятому сьогодні рішенню. В такому випадку нова постанова матиме вищу юридичну силу, оскільки ухвалена пізніше.

Як повідомлялаНовинарня“, за “старою” схемою фінансування, рішення, яким ГО виділяти бюджетні кошти, приймає громадська рада при Держслужбі ветеранів і учасників АТО. У неї входять представники саме тих ГОшок, на які зазвичай і спрямовуються державні кошти.
Частина цих ветеранських організацій має комуністичне та проросійське спрямування . Зокрема, вони організовують акції тиу “Безсмертний полк” з радянськими прапорами та георгіївськими стрічками.

Читайте також:
“Будьте ви прокляті”. Як волонтери й АТОвці відсувають псевдоветеранів
від бюджетного корита

Рева просуває в Кабмін “стару” схему фінансування ветеранських ГО

Як інформувала “Новинарня”, 11 квітня 2017 року представники ГО – учасники засідання при Держслужбі у справах ветеранів та учасників АТО – проголосували за перехід до фінансування ветеранських організацій на відкритій конкурсній основі.
Це стало наслідком активних протестів АТОвців та волонтерів проти прямого виділення бюджетних коштів для “старих” ветеранських спілок, незалежно від їх роду діяльності та активності.

Одним з ініціаторів протесту став Дмитро Різниченко – громадський активіст та ветеран батальйону “Донбас”, який вдарив лобом в обличчя голову громадської ради при Міністерстві оборони, 67-річного генерал-полковника запасу Віктора Палія.

Супротивники старого підходу наголошують: по суті прорадянські, комуністичні, проросійські ветеранські організації отримують величезні суми з державного бюджету України без конкурсу проектів, і ці кошти йдуть здебільшого на статутну діяльність, урочисті заходи, бюрократичні потреби, оренду офісів тощо.

Надалі міністр соцполітики Андрій Рева почав шукати компроміси в грошовому питанні між “старими” й “новими” ветеранами. Однак, попри обіцянку прийняти проміжне рішення “50/50”, в другому півріччі принцип розподілу коштів на ветеранські ГО залишився старим.

автор: Ольга Гордійчук

Читайте також:
У Дніпрі “фейкових” ветеранів позбавили фінансування
з міського бюджету

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна