Єдиний реєстр і система “Е-ветеран” з мобільним додатком: з чого стартує Мінветеранів

 

Виступ міністра Ірини Фріз у Верховній Раді. Фото: Твіттер Мінвет

У п’ятницю, 7 грудня, новопризначена міністр у справах ветеранів Ірина Фріз – екс-депутатка від фракції Блоку Порошенка – на “Дні уряду” у Верховній Раді прозвітувала про перші 15 днів після створення Міністерства та бачення його роботи в найближчому майбутньому.

За словами Фріз, за цей час було ухвалено відповідну постанову про створення Міністерства на засіданні уряду, після чого Міністерство у справах ветеранів було зареєстровано в Мін’юсті.

“Також ми розпочали процедуру опрацювання законодавчих змін та безпосередньо роботу над новим законом про ветеранів та членів їх сімей“, – сказала міністр.

Наразі, замість громадської ради, створено особливий консультативно-дорадчий орган при Міністерстві ветеранів – Раду ветеранів. Фріз пояснила: “Тому що, на жаль, ми маємо певні обмеження в часі згідно дотримання законодавства. А саме: Громадська рада при Міністерстві у справах ветеранів може бути утворена лише за три з половиною місяці. Отже, було ухвалено рішення про організацію консультативно-дорадчого органу, і цю Раду ветеранів очолив достойний представник ветеранської спільноти Володимир Лагута (підполковник, десантник, заступник командира 95 оабр, поранений у боях за Савур-Могилу – “Н”)“.

Ірина Фріз окреслила цілі та завдання, які перед собою ставить новостворене відомство.

“По-перше, це створення нової нормативної бази, на якій Міністерство у справах ветеранів буде працювати наступні десятиріччя. Нам потрібно створити якісний новий закон про ветеранів та членів їх родин, він має вирішити питання статусу учасників бойових дій для бійців добровольчих батальйонів та нарешті поставити знак рівності між державними гарантіями та потребами ветеранів. Всі пільги, всі державні гарантії, всі сервіси мають виходити з реальних потреб ветеранів і відповідати вимогам часу”, – заявила глава Мінвету.

“По-друге, ми маємо спростити усі процедури і створити якісно нову державну систему, яка була б абсолютно доступна і зрозуміла для ветеранів. Ветеран не має ходити з кабінету до кабінету, а має вирішувати усі питання в форматі “єдиного вікна” у Міністерстві у справах ветеранів”, – наголосила Фріз.

“По-третє, ми маємо на меті розвивати систему громадського контролю. І окремим напрямом діяльності міністерства буде широкий план взаємодії, безпосередньо з громадськими організаціями”, – сказала міністр.

Вона підкреслила, що бюджетні кошти для ГО будуть виділятися лише під проекти на конкурсній основі.

“Ми хочемо запровадити формат, коли державні гроші, які виділяються  на цей напрям діяльності або будуть виділятися на цей напрям діяльності міністерства, більше не будуть  розподілятися за принципом “гроші до громадської організації ветеранів”. Вони будуть виключно розподілятися на конкурсній основі під проекти, які будуть конкурувати між собою за тематиками, які будуть оголошені  міністерством у консультаціях з Громадською радою та Радою ветеранів”, – зазначила Ірина Фріз.

Вона наголосила, що має на меті запровадити “проектний принцип співробітництва”.

“Це означає, що по певних проектах ми будемо залучати, в тому з числі іноземних проектів, і не бюджетні кошти. Все це буде робитися для пришвидшення реалізації соціально важливих проектів, які потрібні ветеранам вже зараз”, – пояснила Фріз.

Говорячи про напрямки діяльності, глава Мінвету заявила про потребу створення стратегії та забезпечення прав ветеранів, число яких лише зростатиме.

“Ми маємо російсько-українську війну, і це може означати, що кількість ветеранів буде лише зростати. Ми маємо повністю бути готовими до будь-якого розвитку подій, держава має гарантувати  права і захист інтересів ветеранів, людей, які вчора, сьогодні і завтра будуть готові захищати нашу державу. Ми маємо розглядати різні сценарії розвитку подій, щоб оперативно відреагувати на потреби населення. Довгостроковий горизонт планування є вкрай важливим в даній сфері”, – підкреслила Ірина Фріз.

Наразі, за даними “Новинарні“, в Україні налічується близько 1,2 млн. осіб із ветеранськими військовими статусами, з них близько 350 тисяч – ветерани АТО/ООС.

Як окремий напрямок вона виділила вшанування пам’яті.

“Ми маємо кардинально змінити відношення до ветеранів, ми маємо повністю забезпечити на ідеологічному рівні відношення до ветеранів як до людей, які отримують шану і повагу в суспільстві”, – сказала міністр.

“…Ми маємо не допустити забуття наших героїв, які поклали своє життя за незалежність України. Не можна також допустити ситуації, коли пам’ять ветеранів буде зневажено в той чи інший спосіб”, – додала вона.

Фраз виділила також потребу “проведення аналітичної роботи щодо реальної кількості ветеранів та створення для їх потреб відповідних електронних сервісів”.

За її словами, одним із перших напрямків на проектній основі буде створення Єдиного державного реєстру ветеранів, який впорядкує діяльність Міністерства, “а відповідно, і дасть можливість у цій сфері позбавитися будь-яких корупційних ризиків для того, щоб мати як статистику, так і відповідне розуміння, куди які пільги розподіляються і за якими потребами”.

“На цій базі, на Єдиному державному реєстрі ветеранів буде утворена онлайн-система “Е-ветеран”. Все це будуть проектні напрямки, і я сподіваюсь, що вони будуть здійснені за підтримки наших міжнародних партнерів, які розуміють необхідність утворення прозорої, адекватної системи, яка буде відповідати потребам ветеранів”, – сказала Фріз, висловивши надію, що про ці два конкретні напрямки зможе відзвітувати в найближчому майбутньому.

Говорячи про систему “Е-ветеран”, вона пояснила: “Це має бути  сучасна інтерактивна, комфортна та єдина система обліку та надання послуг ветеранам. Ми створимо єдиний реєстр, в якому кожний з них (ветеранів)  матиме власний електронний кабінет та за бажанням зможе встановити мобільний додаток і користуватися всіма сервісами, які надає ця система”.

“Це надасть можливість кожному з ветеранів отримувати державні  послуги або консультування в онлайн-режимі, відстежувати статус розгляду власних документів, вступати в безпосередні комунікації з представниками міністерства та отримувати необхідну інформацію”, – сказала Фріз.

За її словами, система “Е-ветеран” має бути розроблена на проектній основі за підтримки міжнародних партнерів.

Ірина Фріз також розповіла, що Мінвет буде складатися із центрального апарату із підрозділами, які формуватимуться “за принципом політики, реалізації політики та секретаріат”. Також функціонуватимуть науково-дослідний інститут з питань ветеранів та громадська рада. Плануються також представництва в областях.

“На всі керівні посади в міністерстві буде проходити жорсткий відбір. Окрім проходження по конкурсу, буде відбуватися для всіх, хто має намір очолити керівні посади в Міністерстві у справах ветеранів, необхідність пройти процедуру поліграфу, далі співбесіда з ейчарами, і лише після цього може бути його призначення”, – сказала Фріз.

“Якщо за конкурсом на ту чи іншу посаду буде за однаковою кількістю балів буде представлений ветеран та цивільний, перевага буде віддаватися ветеранам. Тому що Міністерство ветеранів має працювати за принципом “ветеран для ветерана”, – пояснила глава Міністерства.

“Всього в міністерстві ми плануємо зараз 325 посад, осіб, співробітників. З них: 125 – це тероргани, по п’ять чоловік на область; 200 – за планом мають працювати в центральному  апараті. Наголошую, що ця цифра не є завищеною, тому що включає працівників спеціалізованих напрямків, в тому  числі cаll-центрів тощо”, – заявила Ірина Фріз.

Вона розповіла, що вже було проведено курси підготовки ветеранів війни та учасників АТО до державної служби із навчанням за сучасними інтерактивними технологіями по спеціальності “Держуправління та адміністрування”.

“На конкурси подали 500 заявок, з них сто було відібрано, і сто ветеранів отримали вже знання щодо державного менеджменту. Це їх перевага при проходженні конкурсу на державну службу, а відповідно їх можливість працювати в Міністерстві у справах ветеранів”, – сказала Фріз.

Також буде заплановано проведення переговорів із навчальними закладами в областях для проведення подібних курсів.

“Таким чином, ми намагаємося створити орган, який  буде повністю  відповідати побажанням ветеранської спільноти”, – зазначила міністр.

За її словами, Мінвет повністю відкритий до співпраці, очікує розуміння та підтримки парламенту.

“Єдине, що буду звертатися до вас, колеги, з тим, щоб, незважаючи на те, що ми вступаємо в передвиборчій період, ми не використовували жодним чином ветеранів у власних амбіціях або задля підвищення власних рейтингів. Не потрібно нівелювати статус ветеранів в такий спосіб, не потрібно думати, що ветерани не розуміють, що їх використовують – вони всі це розуміють і зневажають нас, зневажають нас – політиків. Давайте ставитися до ветеранів з пошаною, давайте їх гідно сприймати в нашому суспільстві. Давайте давати їм можливості, рівні можливості, які дадуть їм відчуття, що вони потрібні державі. Тому що це молоді, амбітні, сильні, мужні і незламні люди і вони заслуговують на відповідну пошану, гідність від нас”, – заявила Фріз.

Читайте також:
Активісти передали Фріз “білу книгу”, необхідну
для формування Міністерства ветеранів

Війна за ветерана. Як суспільство й держава борються
за психологічну адаптацію учасників АТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна