Створення єдиної помісної церкви підтримали удвічі більше українців, ніж тих, хто проти, – соціологія

 

Відносна більшість – 43% громадян – підтримують створення в Україні помісної автокефальної православної церкви, не підтримують – лише 22%.

Про це свідчать результати загальнонаціонального дослідження, проведеного з 19 по 25 грудня 2018 року Центром Разумкова спільно з Фондом “Демініціативи”.

“43% громадян України підтримують створення в Україні помісної автокефальної православної церкви, не підтримують – 22%.
Частка тих, хто підтримує створення в Україні помісної автокефальної православної церкви, істотно зросла порівняно з травнем 2018 року (тоді таку підтримку висловлювали 31% респондентів), за рахунок скорочення частки тих, кого це не цікавить, і тих, хто не визначився (сумарна частка таких респондентів знизилася з травня по грудень з 49% до 35%)”, – йдеться у результатах дослідження, оприлюднені на сайті Центру Разумкова.

Водночас частка супротивників створення в Україні помісної автокефальної православної церкви не змінилася на статистично значущому рівні (20% − у травні, 22% − у грудні).

Частка тих, хто підтримує створення помісної автокефальної православної церкви, переважає частку тих, хто це не підтримує, у західному регіоні (відповідно 70% і 7%) та центральному регіоні (відповідно 52% і 18%).
У східному регіоні, навпаки, більше тих, хто це не підтримує (відповідно 15% і 42%).
У південному регіоні їх частки статистично значуще не відрізняються (відповідно 24% і 21%).

У східному і південному регіонах великою є частка громадян, які або не цікавляться цією проблемою, або не визначилися. Такі становлять 44% на Сході і 55% на Півдні.

Дослідження проведене соціологічною службою Центру Разумкова спільно з Фондом “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва з 19 по 25 грудня 2018 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2017 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Як інформувала “Новинарня“, 15 грудня в Софії Київській відбувся об’єднавчий собор УПЦ КП, УАПЦ та деяких представників УПЦ МП, який утворив єдину помісну Православну церкву України й обрав її главою – митрополитом Київським і всієї України Епіфанія (Думенка).
5 січня у Стамбулі, в патріаршому храмі Святого Георгія, відбулася церемонія підписання Вселенським патріархом Варфоломієм томосу про автокефалію Православної церкви України. Було оприлюднено його переклад із старогрецької.

6 січня документ було передано митрополиту Київському Епіфанію під час співслужіння його та патріарха Варфоломія.

На різдвяній літургії в Софійському соборі 7 січня томос уперше показали українській громадськості, після чого грамоту тимчасово забрали до Стамбула. 9 січння її підписали на Фанарі всі члени Синоду ВП.

Раніше, 11 жовтня, за результатами Синоду в Стамбулі, Вселенський патріархат оприлюднив документ, у якому підтвердив визнання недійсною анафеми патріарха УПЦ КП Філарета і митрополита УАПЦ Макарія (через задоволення їхніх апеляцій) та визнав незаконним томос 1686 року про зверхність Московського патріархату над Київською митрополією.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна