Різдвяне богослужіння з томосом у Софії: Епіфаній пом’янув у диптиху Кирила

 

У Софії Київській у понеділок, 7 січня, відбулася Різдвяна божественна літургія, на якій вірянам України вперше показали томос про автокефалію. Він прибув до Києва зі Стамбула літаком напередодні.

Звершував літургію та проводив таїнство причастя предстоятель Православної церкви України блаженнійший митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

Перед завершенням літургії президент Петро Порошенко із дружиною та молодшими дітьми першими отримали причастя, передає “Укрінформ“.

Після літургії у храмі відбувся святковий молебень.

Митрополит Епіфаній під час першої служби у Софії пом’янув усіх предстоятелів помісних церков, як це передбачає диптих, включно з патріархом Московським Кирилом та іншими ієрархами, які не визнали автокефалію ПЦУ (як-то польський Сава тощо).

Поминання предстоятелів помісних православних церков у відповідності до їхнього місця в диптиху (переліку помісних церков) є однією з ключових ознак церковного спілкування між ними.
Першим у диптиху йде Вселенський патріарх, а Українська церква посіла 15-те місце.

Як відомо, 16 грудня – у своєму першому богослужінні в ранзі глави ПЦУ – митрополит Київський Епіфаній у Михайлівському соборі пом’янув усіх предстоятелів помісних церков, окрім Кирила.

Блаженнійший митрополит Київський і всієї України Епіфаній у підсумковому виступі зазначив, що це перше богослужіння в Софійському соборі після тривалої перерви. Він заликав вірян молитися за мир та спокій, із добром у серці, відкинувши ворожнечу.

“Попереду ще багато спільної праці задля зміцнення цієї єдності. Найперше, маємо і надалі підносити молитви за церкву, за подолання ворожнечі і за примноження любові, також і ми самі маємо відкласти минулі протистояння, відчуження і ворожнечу. Тільки через прощення один одного ми можемо насправді утвердити єдину помісну автокефальну українську православну церкву. Пильнуємо, заклики до розпалювання ворожнечі чи до насильства відкидаємо, натомість те, що слугує любові та миру, приймаємо”, – сказав Епіфаній.

Він укотре наголосив, що двері єдиної помісної Православної церкви України, утвореної під час Об’єднавчого собору 15 грудня, відкриті для всіх.

“Попереду багато спільної праці для зміцнення цієї єдності. Найперше, маємо надалі підносити молитви за церкву, за подолання ворожнечі та за примноження любові”, – додав він.

Глава ПЦУ привітав зі святом Різдва Христового усіх вірян, Вселенського патріарха Варфоломія, президента України Петра Порошенка, Верховну Раду, уряд, військо, жителів окупованих територій та ін.

Окремий виступ у Софії мав Петро Порошенко. Він закликав православні церкви світу визнати Православну церкву України.

“Ми закликаємо всі світові православні церкви визнавати її як сестру, згадувати під іменем Святіша церква України, як таку, що має своєю кафедрою історичне місто Київ”, – зазначив, крім іншого, президент.

Він підкреслив, що православна церква є незалежною, автокефальною, самоврядною помісною церквою.

Вхід на територію Святої Софії під час Різдвяної служби був обмежений, але всі охочі могли спостерігати за літургією з екранів, встановлених на Софійській площі.

Після літургії томос буде виставлено для загального огляду в трапезному храмі Софії Київської (Мала Софія), де кожний бажаючий зможе його побачити щодня з 8-ї години ранку до 18-ї години, повідомляли в ПЦУ.

Як інформувала “Новинарня“, в суботу, 5 січня у Стамбулі, в патріаршому храмі Святого Георгія, відбулася церемонія підписання Вселенським патріархом томосу про автокефалію Православної церкви України. Було оприлюднено його переклад із старогрецької.

6 січня документ було передано митрополиту Київському Епіфанію під час співслужіння його та патріарха Варфоломія.

Раніше, 11 жовтня, за результатами Синоду в Стамбулі, Вселенський патріархат оприлюднив документ, у якому підтвердив визнання недійсною анафеми патріарха УПЦ КП Філарета і митрополита УАПЦ Макарія (через задоволення їхніх апеляцій) та визнав незаконним томос 1686 року про зверхність Московського патріархату над Київською митрополією.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна