Рівненщина почала переходити із УПЦ МП до ПЦУ

 

Громада Хрестовоздвиженського храму села Деражне Костопільського району Рівненської області оголосила про перехід із так званої Української православної церкви Московського патріархату до Православної церкви України.

Про це розповів у коментарі “Радіо Свобода” староста храму Микола Гаврилюк.

За його словами, це сталося у понеділок, 7 січня, після святкової літургії.

“Громада виявила бажання, щоб у нашому селі була створена українська православна церква. Під час цього церква була вщерть заповнена людьми. Отець Віктор (Чабан) підтримав це рішення і готовий далі служити громаді”, – повідомив Гаврилюк.

Староста розповів, що за це рішення проголосували понад три сотні мешканців громади. Жодного парафіянина, який був би проти, не було.

За інформацією видання, це перший випадок переходу громади УПЦ МП до ПЦУ на Рівненщині.

За різними підрахунками, наразі до ПЦУ по всій Україні перейшли уже понад 40 парафій УПЦ МП.

Як інформувала “Новинарня“, в суботу, 5 січня у Стамбулі, в патріаршому храмі Святого Георгія, відбулася церемонія підписання томосу про автокефалію Православної церкви України.

Було оприлюднено його переклад із старогрецької.

На свято Різдва Христового у Софії Київській відбудеться святкове богослужіння, де буде вперше продемонстровано томос про автокефалію.

Раніше, 11 жовтня, за результатами Синоду в Стамбулі, Вселенський патріархат оприлюднив документ, у якому підтвердив визнання недійсною анафеми патріарха УПЦ КП Філарета і митрополита УАПЦ Макарія (через задоволення їхніх апеляцій) та визнав незаконним томос 1686 року про зверхність Московського патріархату над Київською митрополією.

Патріарх Варфоломій оголосив, що продовжує реалізацію рішення про надання автокефалії церкві України, та заявив про свою ставропігію у Києві.

29 листопада синод Вселенського патріархату затвердив текст томосу про автокефалію для Української помісної православної церкви та проект статуту цієї церкви, частиною якого стане томос. Також було прийнято рішення про проведення Об’єднавчого собору в Києві.

Собор відбувся 15 грудня.

Читайте також:
Гундяєва можуть звільнити через отримання Україною томоса, — Ар’єв

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна