20 перемог 2018 року, які ви могли забути або не помітити

 

Тарас Шамайда
громадський активіст, координатор “Руху добровольців “Простір свободи”

ЯК УКРАЇНА “ГИНЕ” ВІД “ЗНУЩАНЬ ЗЛОЧИННОЇ ВЛАДИ”.
20 ДОКАЗІВ
(FB)

У 2018 році Україна успішно рухалася вперед. Незважаючи на те, що проти нас триває збройна агресія Росії, окупація українських територій і економічна війна.

І навіть незважаючи на інформаційну війну, яка страшніша за російські танки. Адже її мета – посіяти зневіру, істерію і розбрат, виїсти українцям мізки настільки, щоб вони вірили пропаганді олігархічних телеканалів та інтернет-ботів, а не реальним фактам. Щоб у підсумку ми, як писав Іван Мазепа, «самі себе звоювали». Наприклад, на виборах 2019 року.

Ось – лише 20 із багатьох позитивних змін, що відбулися в Україні в 2018 році

1.

Створено Українську автокефальну помісну православну церкву. Подія навіть не року, а тисячоліття. Від часів Аскольдового і Володимирового хрещень церква України завжди була частиною Константинопольської або Московської церкви, і ось тепер постає як рівна серед рівних 15 православних церков світу.

2.

Вперше за багато років українська мова домінує на телебаченні (2/3 ефірного часу), а частка україномовних пісень на радіо сягнула 55%, зрісши за два роки в 10 разів.

3.

Відремонтовано 3,8 тис. км доріг. Це рекордна цифра за багато років і більше, ніж за чотири попередні роки разом.

4.

США почали постачати нам летальну зброю, у т.ч. ракетні комплекси «Джавелін».

5.

Україна піднялася ще на 5 позицій (з 76-го до 71-го місця) у світовому рейтингу легкості ведення бізнесу Doing Business, випередивши Грецію. За п’ять років Україна піднялася на 41 позицію.

6.

Конгрес США визнав Голодомор 1932-33 рр. геноцидом українського народу.

7.

Україна зірвала план керівництва Ради Європи зняти санкції з російської делегації.
Інша важлива перемога – зрив планів обрання представника Росії керівником Інтерполу.

8.

«Нафтогаз України» виграв у Стокгольмському арбітражі процес проти «Газпрому» і розпочав примусове стягнення 2,6 млрд. доларів з російської компанії.

9.

«Ощадбанк» виграв у Паризькому арбітражному трибуналі 1,3 млрд. доларів у Росії за збитки через окупацію Криму.

10.

Зібрано рекордний урожай зернових за всю історію України – 70 мільйонів тонн. Це дозволить експортувати рекордні 47-50 млн. тонн зернових.

11.

Пасажиропотік українських авіакомпаній за рік виріс на 18%, аеропортів – на 24%. Незважаючи на втрату аеропортів Донецька й Сімферополя, маємо рекордні за чверть століття 20 мільйонів авіапасажирів. Аеропорти Києва (Жуляни), Львова, Херсона та Чернівців збільшили пасажиропотік у півтора рази. Завдяки зростаючій конкуренції і лоукост-компаніям ціни на авіаквитки знизилися.

12.

Гривня другий рік поспіль лишається однією з найстабільніших валют Європи. За рік курс долара знизився з 28,5 до 27,5 гривні, євро – з 34-35 до 31,6 гривні.

13.

Українські банки отримали рекордний за 10 років прибуток – понад 15 млрд. грн. Ставки за депозитами зросли, люди почали нести гроші в банки.

14.

Золотовалютні резерви НБУ на кінець року сягнули найвищої за останні п’ять років позначки 20,4 млрд. доларів (1 січня 2018 було – 18,8 млрд., у 2017 – 15,5, у 2016 – 13,3).

15.

Середня зарплата в Україні з січня по жовтень 2018-го зросла з 7,7 тис. до 9,2 тис. грн., за курсом євро у відповідні місяці – з 220 до 285 євро. У Києві зарплата впритул наблизилася до 14 тисяч, в Донецькій і Дніпропетровській областях – до 10 тисяч гривень.

Читайте також:
За рік середня зарплата по Україні зросла на чверть

16.

На початок опалювального сезону в підземні газосховища закачано рекордні за останні чотири роки 17,1 млрд. кубометрів газу, що дозволяє четвертий рік поспіль не купувати газ у Росії навіть узимку.

17.

Другий рік триває бум українського кіновиробництва – десятки вітчизняних фільмів вийшли в прокат, встановлено нові рекорди відвідуваності й касових зборів українських кінокартин.

Читайте також:
Українські фільми про війну провалюються в прокаті. Чому це не “зрада”

18.

Доходи місцевих бюджетів зросли за рік на 22%, загалом же завдяки децентралізації місцеві бюджети за п’ять років зросли в чотири рази і вперше перевищили державний бюджет.

19.

Експорт українських товарів виріс на 10%. І не лише сировини. Електротехнічного обладнання – на 17%, транспортних засобів на 7%, одягу і взуття на 10-17%, меблів на 18% і т.д.

20.

Частка ЄС у нашому експорті сягнула 42% (в імпорті – 43%). Зростання експорту в ЄС – 16% за рік.
При цьому експорт в Росію становить лише 7,8% (для порівняння – у Польщу 7,1%, Італію 5,7%, Туреччину 5,2%, Індію 4,6%, Німеччину 4,5%, Китай 4,2%.)

І бонус “із-за порєбріка”: ціни на нафту на світовому ринку стрімко падають, за три місяці вартість бареля нафти Brent впала з 85 до 55 доларів. Російський рубль також дешевшає щодо долара, євро та гривні, його курс в Україні впав за рік на 20% – з 50 до 40 копійок. І навіть ціни на бензин на українських заправках за останній тиждень знизилися в середньому на гривню.

Дякую за вдалий рік, шановні співвітчизники й дорога хунто! Так тримати. Все, що нам треба для успіху – це щоб ці тенденції зберігалися й міцнішали з року в рік.

Ну, і зберігати спокій та тверезу голову.

Читайте також:
Збірна України виграла перший в історії турнір Ліги націй у своїй групі

УЄФА подякувала Києву за фантастичний фінал Ліги чемпіонів
без помилок

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна