#RussiaGoodbye! ПАРЄ відмовилася голосувати за зміну санкційних правил для РФ

оновлено

Парламентська асамблея Ради Європи на засіданні у вівторок, 9 жовтня, не знайшла голосів для зміни санкційних правил і відклала вирішення цього питання на наступний рік.
Про це повідомляє “Європейська правда”.

Дебати в Асамблеї показали, що у залі немає голосів для зміни санкційних правил, як того вимагала Росія, адже для цього потрібно було би заручитися підтримкою двох третин депутатів.

Як інформують із Страсбурга, неуспішне голосування означало би, що резолюція “вбита”. Аби уникнути цього, доповідачка Петра де Суттер запропонувала припинити дебати.

“Я почула дуже емоційні аргументи, навіть гнів (щодо спроби “прощення” Росії — “Н”). Були й конструктивні аргументи. Та ми бачимо, що голосів немає. Тому я пропоную відкласти дискусію до січня”, наголосила де Суттер.

За пропозицію доповідачки проголосувало 99 депутатів, проти 79, ще 16 – утрималися.

Українські депутати вважають цей підсумок голосування успіхом.

Народний депутат Олена Сотник так прокоментувала подію на своїй сторінці у Facebook: “Треба завжди боротися до останнього! Вітаю нас всіх з перемогою, а #RussiaGoodbye!”

Нардеп Борислав Береза також відреагував на голосування. “Усім, хто чекав сьогодні переможного повернення російської делегації в ПАРЄ, повідомляю, що дарма чекаєте. Росія пролетіла знову”, — написав Береза.

У свою чергу перша заступниця голови ВР Ірина Геращенко відзначила потужну командну гру української делегації.

“Фантастичний день в ПАРЄ. Виступи української делегації таки зламали хід дискусії, і нам вдалося завалити резолюцію, якою змінювалися регламенти Асамблеї і поверталася російська делегація.
Звичайно, не лише виступи. Український посол [в РЄ] Дмитро Кулеба, вся українська делегація всі ці місяці працювали з дипломатами, політиками, парламентами всіх країн Ради Європи, закликаючи не торгувати принципами. Не зраджувати засад Асамблеї, не вестися на торг і шантаж РФ. Ми перемогли”, – написала Геращенко у “Фейсбуці”.

“Це був найдраматичніший день в ПАРЄ. І наша делегація довела, що ми – команда, що ми вміємо бути єдиними і захищати спільні цінності. Всіх сьогодні люблю”, – додала вона.

Ірина Геращенко також розповіла, що на українську делегацію в кулуарах “накинулася гидезна російська пропагандистка”.

“Ми відбивалися гімном і « Слава Україні!». Такого голосного «Слава Україні» кулуари Страсбурга ще не чули”, – заявила Геращенко.

“Для “прощення” Росії не вистачило голосів. Навіть попри те, що документ не “вбили”, а направили на доопрацювання, Росія все одно залишається під санкційним тиском щонайменше на наступний рік, – пише у статті на “Європравді” її редактор Сергій Сидоренко. – Понад те, в ПАРЄ вперше відкрито заговорили, що потрібно замислитися надвиключенням РФ  з Ради Європи. Досі ця тема вважалася забороненою, але, схоже, чаша терпіння у європейців переповнена.
Як не дивно, але українські депутати мають окремо подякувати за перемогу своєму давньому опоненту, Турбйорну Ягланду. В останні тижні генсек Ради Європи вів настільки некоректну підкилимну гру, намагаючись домогтися “прощення” Росії, що налаштував проти себе велику кількість депутатів.
Додала бензину в багаття Росія, яка посилила шантаж, вимагаючи від ПАРЄ ще більших поступок”.

“Коли розпочався розгляд питання у пленарній залі, конфлікт став публічним. Ягланд не втримався перед навалою звинувачень від депутатів і взяв слово для відповіді, але знову зробив помилку: відкрито заявив, що ПАРЄ не мала права накладати санкції. Його слова викликали бурю емоцій у залі, передусім серед британців (а в Британії вміють проводити шумні та жорсткі дебати у парламенті)”, – пише “ЄП”.

Сьогоднішнє голосування в Асамблеї означає, що в січні 2019 року, на початку чергової сесії, Росія не зможе повернутися в ПАРЄ без санкцій. Швидше за все, росіяни знову не подадуть свої списки і не відновлять платежі в бюджет Ради Європи (а якщо подадуть – то санкції поновляться, більшість голосів за це напевно буде), зазначає Сидоренко.

“Отже, у боротьбі з РФ ми отримали проміжну перемогу.
А за цей час почнеться дискусія про те, чи є взагалі місце для Росії у Раді Європи. Ще один рік російських неплатежів зробить це питання неуникним.
До того ж – якщо чесно – така дискусія давно назріла”, – зазначає експерт.

Як інформувала “Новинарня“, російська делегація вже понад три роки не бере участі в роботі Парламентської асамблеї Ради Європи, усунута звідти через агресію Кремля проти України. Через це росіяни торік припинили платити внески до бюджету Ради Європи, чим спровокували масштабну кризу в організації. Відтак керівництво РЄ прагне повернути Росію до Ради Європи.

Читайте також:
ПАРЄ розглядає зняття санкцій з Росії. Українці на комітеті ускладнили “прощення”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна