ПАРЄ розглядає зняття санкцій з Росії. Українці на комітеті ускладнили “прощення”

 

Комітет з питань правил процедури Парламентської асамблеї Ради Європи, який представляє в ПАРЄ проект змін до правил накладання санкцій, підтримав правки до документа, які ускладнюють “прощення” Росії.

Як повідомляє зі Страсбурга “Європейська правда”, дві правки, що усувають головні ризики документа, були запропоновані групою депутатів ПАРЄ на чолі з представниками України.
Натомість правки, які просувалися групою проросійських депутатів, були відхилені переважною більшістю голосів.

“Це рішення ще має підтвердити пленарна зала, коли розглядатиме резолюцію. Між тим, за практикою ПАРЄ, підтримка пропозиції у комітеті суттєво підвищує шанси на успіх голосування за неї”, – пише “ЄП”.

Головна пропозиція стосується принципу голосування за санкційні рішення. Українська поправка залишила правило 1/2 голосів для низки санкцій, включаючи позбавлення росіян права голосу (замість пропонованих 2/3).

Друга пропозиція забороняє брати участь у роботі ПАРЄ парламентаріям, обраним виборцями на окупованих територіях, зокрема в Криму.

Також комітет рекомендує Асамблеї підтримати норму, яка ініціює накладання на Росію додаткових покарань у разі, якщо РФ, уникаючи санкцій, у 2019 році знову не подасть список своєї делегації для участі в роботі Асамблеї.

Пропозиція групи консерваторів відкласти до наступного року внесення змін до санкційної процедури ПАРЄ не набрала необхідної кількості голосів і була відхилена.
128 депутатів проголосували за те, щоби продовжити розгляд питання і ухвалити рішення щодо санкційного питання на цій сесії, 51 – за те, щоби відкласти розгляд.

Таким чином, у вівторок, 9 жовтня, ПАРЄ має провести дебати і розглянути резолюцію, яка теоретично може дозволити Росії повернутися до асамблеї, знявши весь санкційний тиск на свою адресу.

Водночас авторка резолюції про перегляд санкційної процедури ПАРЄ Петра де Суттер визнала, що російське питання стало причиною для підготовки даного проекту рішення, але запевнила, що не підтримає норми, які призведуть до “прощення” Росії.
Про це Суттер заявила, представляючи підготовлений проект рішення.

“Є питання щодо того, чи може ПАРЄ діяти так, як діяла у 2014-15 році. Чи будемо ми використовувати процедури оскарження повноважень як механізм тиску?… Але ми не маємо на меті послабити повноваження асамблеї щодо притягнення делегацій до відповідальності. Ми не маємо на меті зняти санкції з Росії”, – заявила вона.

Читайте також:
У ПАРЄ зламали схему “непомітного” зняття санкцій з Росії

Як інформувала “Новинарня“, російська делегація вже понад три роки не бере участі в роботі Парламентської асамблеї Ради Європи, усунута звідти через агресію Кремля проти України. Через це росіяни торік припинили платити внески до бюджету Ради Європи, чим спровокували масштабну кризу в організації. Відтак керівництво РЄ прагне повернути Росію до Ради Європи.
ПАРЄ на жовтневій сесії планує внести зміни до правил Асамблеї щодо накладання санкцій та, відповідно, повернути росіян без виконання ними жодної вимоги з попередніх резолюцій.
За даними ЗМІ, цей процес підтримують генсек РЄ Турбйорн Ягланд, низка урядів (зокрема Франції, Німеччини) та впливових депутатів.
“Прощення Росії” в Страсбурзі намагаються сховати зміни за обгорткою “реформи Асамблеї”, навіть не згадуючи про Росію в проекті рішення.

Верховна Рада України 2 жовтня ухвалила заяву, в якій стверджується, що український парламент перегляне основи і механізми співпраці з ПАРЄ, якщо в Асамблеї знімуть обмежувальні заходи з делегації Російської Федерації в обхід резолюцій.

Читайте також:
Україна готує демарш на випадок повернення Росії в ПАРЄ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна