Україна готує демарш на випадок повернення Росії в ПАРЄ

 

Комітет Верховної Ради в закордонних справах на засіданні у вівторок, 18 вересня, одностайно (без представників “Опоблоку”) затвердив проект заяви парламенту з приводу “прощення” Росії, яке готується в Раді Європи та ПАРЄ.
Імовірно,

Україна може припинити участь у роботі ПАРЄ, якщо Асамблея зважиться провести нормативну реформу, аби зробити неможливими санкції щодо РФ.

Про це йдеться в статті редактора сайту “Європейська правда” Сергія Сидоренка.

“Чи йдеться саме про цей сценарій – у заяві ВР не уточнюється, та з розмов депутатів авторові (…) доводилося чути, що припинення – повне або часткове – роботи в ПАРЄ [представники Верховної Ради] розглядають всерйоз. Навіть попри те, що ці дії нестимуть ризики для України”, – пише експерт.

У проекті заяви Верховної Ради України сказано: “Усвідомлюючи, що нищення інституційних основ (тобто зміна правил заради “прощення агресора”) означатиме визнання ПАРЄ своєї політичної неспроможності слідувати власним рішенням та публічну демонстрацію відходу від цінностей та принципів Ради Європи – це змушуватиме ВР та її делегацію в ПАРЄ здійснити повний перегляд засад, на яких будується співпраця з Асамблеєю, та механізмів такої співпраці”.

Раніше “Європравда” з посиланням на посадовців у Страсбурзі повідомляла, що 9 жовтня, на черговій сесії ПАРЄ, на голосування винесуть рішення про “прощення Росії”, “здатне поділити існування Ради Європи на періоди “до” та “після”.

Росіяни вже понад три роки не беруть участі в роботі Парламентської асамблеї Ради Європи, усунуті звідти через агресію Кремля проти України. Через це вони торік припинили платити внески до бюджету Ради Європи, чим спровокували масштабну кризу в організації. Відтак керівництво РЄ прагне повернути Росію до Ради Європи.

“А оскільки просто зняти з росіян санкції депутати не наважуються, у Страсбурзі виникла креативна ідея – або вбити санкційний механізм в принципі, або ж зробити так, щоби накласти санкції на Росію було практично неможливо”, – пише “ЄП”.

Для цього ПАРЄ на жовтневій сесії має внести зміни до правил Асамблеї щодо накладання санкцій та, відповідно, повернути росіян без виконання ними жодної вимоги з попередніх резолюцій.

За даними “Європравди”, цей процес підтримують генсек РЄ Турбйорн Ягланд, низка урядів (зокрема Франції, Німеччини) та впливових депутатів.

“Прощення Росії” в Страсбурзі намагаються сховати зміни за обгорткою “реформи Асамблеї”, навіть не згадуючи про Росію в проекті рішення.

“За останніми домовленостями, санкційний механізм планують знищити не повністю, але ускладнити його настільки, щоби застосувати санкції щодо Росії було вкрай складно.
Для цього планується підвищити до 2/3 кількість голосів, необхідних для підтвердження санкцій (нині достатньо половини голосів). А до того ж процедура ініціювання санкцій буде змінена таким чином, що Росія матиме змогу заблокувати сам розгляд питання, якщо збере достатньо людей у залі – кількість підписів, які треба зібрати для початку розгляду питання, не буде відома наперед”, – розповів журналіст.

“Українські депутати мають намір зробити так, щоби про реальні мотиви голосування дізнався увесь світ: якщо не до, то після історичного рішення”, – пише Сидоренко.

Київ планує “інформаційну атаку”: заяву Верховної Ради щодо реальних намірів керівництва РЄ мають спрямувати до парламентів усіх держав Ради Європи, також кілька українських депутатів планують ще до жовтня відвідати впливові країни-члени РЄ.

“Річ у тім, що для прибічників “прощення” Росії розголос є дуже шкідливим. Рішення ухвалюватимуть депутати, їм згодом треба йти на вибори, а декому – дуже скоро… Відкрита підтримка Москви – річ дуже токсична. Навіть на Заході”, – ідеться в статті.

Читайте також:
Бюро ПАРЄ запустило розробку рішення на повернення Росії в Асамблею

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна