Верховна Рада перегляне співпрацю з ПАРЄ у разі повернення туди Росії. ЗАЯВА

 

Зняття санкцій із російської делегації в ПАРЄ в обхід резолюцій означатиме визнання Асамблеєю своєї політичної неспроможності та змусить український парламент переглянути засади й механізми співпраці з ПАРЄ.
Як передає “Новинарня“, про це йдеться у заяві Верховної Ради, ухваленій у вівторок, 2 жовтня, голосами 242 народних депутатів.

Повернення делегації Держдуми РФ у ПАРЄ, якому сприяє керівництво Ради Європи, “змушуватиме Верховну Раду України та її постійну делегацію у Парламентській Асамблеї Ради Європи здійснити повний перегляд засад, на яких будується співробітництво з Асамблеєю та механізмів такої співпраці”, – сказано в документі.

За постанову, зареєстровану під №9089, не голосували лише депутати з “Опозиційного блоку”.

Постановою голові Верховної Ради України доручено забезпечити невідкладне направлення тексту заяви до Парламентської Асамблеї Ради Європи та до парламентів держав-членів Ради Європи.

ЗАЯВА
Верховної Ради України
у зв’язку із ситуацією, що склалася
в Парламентській Асамблеї Ради Європи

Підтверджуючи відданість України ідеалам та принципам, що є спільним надбанням європейських народів,

виходячи з того, що Україна приєдналася до Статуту Ради Європи в інтересах збереження та подальшого втілення в життя цих цінностей та принципів, а також сприяння економічному та соціальному прогресу шляхом більш тісного єднання між усіма європейськими країнами,

заявляючи про послідовний курс Верховної Ради України на виконання обов’язків та зобов’язань України, взятих при вступі до Ради Європи та зафіксованих у Висновку Парламентської Асамблеї Ради Європи №190 від 26 вересня 1995 року, а також про налаштованість на подальшу взаємодію у цьому зв’язку з Комітетом Парламентської Асамблеї Ради Європи з питань дотримання обов’язків та зобов’язань державами-членами Ради Європи (Моніторинговий комітет),

нагадуючи про триваючу збройну агресію Російської Федерації проти України, що розпочалася 20 лютого 2014 року, та результатом якої є незаконна окупація частини території України – Автономної Республіки Крим, міста Севастополя та деяких районів Донецької та Луганської областей,

підкреслюючи грубе порушення Російською Федерацією основних принципів і загальновизнаних норм міжнародного права, обов’язків як держави-окупанта, а також своїх міжнародних зобов’язань щодо поваги територіальної цілісності і суверенітету України, що закріплені у Статуті Ради Європи, Статуті Організації Об’єднаних Націй, Заключному акті Наради з безпеки і співробітництва в Європі (Гельсінському заключному акті), Меморандумі про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (Будапештському меморандумі) та в низці інших двосторонніх і багатосторонніх міжнародних договорів, сторонами та учасниками яких є Україна та Російська Федерація,

вважаючи адекватними та обґрунтованими чіткі вимоги, висунуті до Російської Федерації у резолюціях Парламентської Асамблеї Ради Європи, ухвалених, зокрема, у відповідь на збройну агресію Російської Федерації проти України,

відзначаючи важливість ухвалених Парламентською Асамблеєю Ради Європи Резолюції 1990 (2014) «Перегляд по суті попередньо затверджених повноважень російської делегації», Резолюції 2034 (2015) «Оскарження по суті незатверджених повноважень делегації Російської Федерації», Резолюції 2063 (2015) «Розгляд скасування попередньо підтверджених повноважень делегації Російської Федерації (на виконання пункту 16 Резолюції 2034 (2015))»,

із жалем констатуючи, що Російська Федерація до цього часу не продемонструвала прогрес у виконанні згаданих вище резолюцій Парламентської Асамблеї Ради Європи, одноосібно вирішила бойкотувати діяльність Парламентської Асамблеї Ради Європи та не подавала повноваження національної делегації для затвердження Парламентською Асамблеєю Ради Європи протягом 2016-2018 років, відмовляючись таким чином від демократичного діалогу та вдаючись натомість до політичного та фінансового шантажу Ради Європи,

нагадуючи про Резолюцію Парламентської Асамблеї Ради Європи 2132 (2016) «Політичні наслідки російської агресії в Україні», в якій Асамблея закликає російську владу виконати вимоги, висунуті нею у своїх резолюціях 1990 (2014), 2034 (2015) та 2063 (2015), і наголошує, що лише значний та відчутний прогрес у їх виконанні зможе слугувати основою для відновлення справжнього діалогу з Асамблеєю,

Верховна Рада України заявляє таке:

1. Питання повноважень національних делегацій у Парламентській Асамблеї Ради Європи та прав, що отримують делегації за наявності повноважень, мають визначну роль для роботи Парламентської Асамблеї Ради Європи як практичні механізми провадження політики Ради Європи, контролю за дотриманням Статуту Ради Європи, Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та широкого кола обов’язків та зобов’язань держав-членів Ради Європи.

2. Наявна система правил процедури, що передбачає оскарження повноважень національних делегацій по суті та за формальними ознаками, є ефективним механізмом контролю Парламентської Асамблеї Ради Європи за дотриманням державами-членами принципів та цінностей Ради Європи.

3. В умовах, коли Рада Європи та її Парламентська Асамблея переживають одну з найскладніших криз в історії свого існування, що пов’язана із порушенням державою-членом мети та засад Ради Європи і відходом від добровільно взятих на себе обов’язків та зобов’язань, відмова від механізмів політичного впливу на держави-члени чи суттєве ускладнення порядку їх застосування завдадуть непоправної шкоди Асамблеї, її моніторинговій процедурі та Раді Європи загалом.

4. Підготовка рішення щодо зміни правил процедури Асамблеї у частині скасування можливостей для оскарження повноважень національних делегацій по суті або суттєвого ускладнення порядку такого оскарження є політично вмотивованим та має на меті забезпечити безперешкодне і безумовне повернення до Парламентської Асамблеї Ради Європи делегації Російської Федерації на тлі категоричної відмови цієї держави від виконання законних вимог Асамблеї, пов’язаних із порушенням Росією Статуту Ради Європи та добровільно взятих на себе у рамках членства в Раді Європи обов’язків та зобов’язань та підтримки російськими парламентарями агресивної політики керівництва Російської Федерації.

5. Збереження авторитету й політичної спроможності Парламентської Асамблеї в умовах сучасних викликів у Європі є можливим виключно за умови забезпечення існуючої інституційної здатності Асамблеї та її механізмів провадження власних політик. Усвідомлюючи, що нищення інституційних основ означатиме визнання Парламентською Асамблеєю Ради Європи своєї політичної неспроможності слідувати власним рішенням та публічну демонстрацію відходу від цінностей та принципів Ради Європи – верховенства права, демократії та прав людини, змушуватиме Верховну Раду України та її Постійну делегацію у Парламентській Асамблеї Ради Європи здійснити повний перегляд засад, на яких будується співробітництво з Асамблеєю та механізмів такої співпраці.

Як інформувала “Новинарня“, російська делегація вже понад три роки не бере участі в роботі Парламентської асамблеї Ради Європи, усунута звідти через агресію Кремля проти України. Через це росіяни торік припинили платити внески до бюджету Ради Європи, чим спровокували масштабну кризу в організації. Відтак керівництво РЄ прагне повернути Росію до Ради Європи.
ПАРЄ на жовтневій сесії планує внести зміни до правил Асамблеї щодо накладання санкцій та, відповідно, повернути росіян без виконання ними жодної вимоги з попередніх резолюцій.
За даними ЗМІ, цей процес підтримують генсек РЄ Турбйорн Ягланд, низка урядів (зокрема Франції, Німеччини) та впливових депутатів.
“Прощення Росії” в Страсбурзі намагаються сховати зміни за обгорткою “реформи Асамблеї”, навіть не згадуючи про Росію в проекті рішення.

Читайте також:
Україна готує демарш на випадок повернення Росії в ПАРЄ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна