“Ощадбанк” виграв позов на $1,3 мільярда проти Росії у Міжнародному арбітражі

 

Арбітражний трибунал у Парижі у понеділок, 26 листопада, ухвалив рішення задовольнити вимогу щодо компенсації збитків “Ощадбанку”, завданих внаслідок анексії Криму Російською Федерацією.

Про це повідомила прес-служба ПАТ “Ощадбанк“.

Сума відшкодування становитиме 1,3 мільярда доларів США, а також відсотки, які будуть нараховуватись з моменту винесення рішення до моменту фактичної компенсації.

“Рішення задовольнити вимогу щодо компенсації збитків “Ощадбанку”, завданих внаслідок анексії Криму з боку Російської Федерації, ухвалив Арбітражний трибунал у Парижі у своєму рішенні від 26 листопада 2018 року. Сума відшкодування становитиме 1,3 мільярда доларів США плюс відсотки, що будуть нараховуватися з моменту винесення рішення до моменту фактичної компенсації”, — йдеться у повідомленні.

Завдяки цьому рішенню “Ощадбанк” отримав повне задоволення всіх заявлених вимог до РФ стосовно експропріації банківського бізнесу та активів у Криму внаслідок незаконної окупації та анексії частини території з порушенням міжнародного права.

Слухання відбулося згідно з Арбітражним регламентом Комісії ООН із права міжнародної торгівлі 1976 року, а також відповідно до Угоди між Кабінетом Міністрів України і Урядом РФ про заохочення та взаємний захист інвестицій.

Відповідно до статті 32 Арбітражного регламенту Комісії ООН з права міжнародної торгівлі 1976 року, арбітражне рішення є остаточним та обов’язковим для сторін.

Сторони зобов’язані виконувати арбітражне рішення без зволікань. Рішення арбітражу на користь “Ощадбанку” стало результатом більш ніж чотирирічних зусиль команди банку та його юридичних радників — компанії Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan, LLP та українського юридичного радника “Астерс Консалт”.

Загалом обсяг позовної заяви “Ощадбанку” проти Російської Федерації з усіма додатками становив більш ніж 30 тисяч аркушів. Слухання справи відбулись у березні 2017 року. Відповідний позов був поданий 26 серпня 2016 року.

Як відомом, наприкінці липня 2015 року “Ощадбан”  обрав Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan, LLP для супроводу у спорі проти РФ щодо Криму.

“Ощадбанк” є першою компанією, 100% акцій якої належать державі, та першою банківською установою, яка виграла справу проти Російської Федерації щодо збитків, отриманих внаслідок анексії Криму.

Читайте також:
В Ощадбанку зберігається понад мільярд доларів Януковича та Азарова

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна