Інтерпол очолив ставленик США. Росія програла

 

Новим президентом Інтерполу обраний Кім Чон Ян із Південної Кореї, який досі виконував обов’язки глави організації.
Про це організація повідомила в середу, 21 листопада, на своїй сторінці в Twitter.

“Кім Чон Ян з Республіки Корея обраний президентом Інтерполу на дворічний термін”, – йдеться в повідомленні.

Як передає “Новинарня“, Кім Чон Ян отримав 98 голосів (60,5%), росіянин Олександр Прокопчук – 64.

Вибори відбулися на 87-й генеральній асамблеї Міжнародної організації кримінальної поліції в Дубаї.

Посада глави Інтерполу виявилася вакантною після несподіваного зникнення і подальшої відставки президента організації китайця Мен Хунвея. Його затримали в Китаї за звинуваченням у корупції.

“Фаворитом” на виборах нового називали генерал-майора російської поліції Олександра Прокопчука. Він із 2006-го по 2011 рік був заступником начальника Національного центрального бюро Інтерполу МВС Росії, а потім очолив бюро. У 2016 році Прокопчук став віце-президентом Інтерполу.

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявляв, що Україна розгляне питання про призупинення свого членства в Інтерполі у разі обрання на посаду керівника організації представника Росії.

Напередодні голосування держсекретар США Майк Помпео наголосив: “Ми закликаємо всі країни й організації, що входять до складу Інтерполу і дотримуються принципу верховенства права, обрати надійного лідера, що відображає один із найважливіших правоохоронних органів світу. Ми віримо, що пан Кім буде саме таким”.

Перед цією заявою американські сенатори Марко Рубіо, Роджер Уікер, Джин Шахін і Кріс Кунс закликали президента США і генасамблею Інтерполу виступити проти обрання Олександра Прокопчука главою.

При цьому речник президента Росії Дмитро Пєсков заявив про “втручання США у виборчий процес” в Інтерполі.

Також з’ясувалося, що в генерала поліції РФ Олександра Прокопчука є рідний брат – український дипломат, посол при міжнародних організаціях у Відні, зокрема в ОБСЄ, Ігор Прокопчук.

Інтерпол – міжнародна організація, основним завданням якої є об’єднання зусиль національних правоохоронних органів країн-учасниць у сфері боротьби з загальнокримінальною злочинністю. Статут Інтерполу строго забороняє займатися втручанням або діяльністю політичного, військового, релігійного і расового характеру.

Читайте також:
Правозахисники закликають не обирати російського генерала
очільником Інтерполу

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна