Російський кандидат на главу Інтерполу має брата – посла України при ОБСЄ. МЗС відреагувало

 

Провідний кандидат на посаду глави Інтерполу від Росії – генерал-майор поліції РФ Олександр Васильович Прокопчук – має рідного молодшого брата в Україні, держслужбовця Прокопчука Ігоря Васильовича. Він дипломат і вже вісім років очолює постійне представництво України при міжнародних організаціях у Відні, зокрема при ОБСЄ.
Про це повідомило “Дзеркало тижня“.

За даними видання, інформація про родинні зв’язки Ігоря Прокопчука та Олександра Прокопчука почала перевірятись.
“Хоча викликає здивування, що така перевірка не була проведена раніше, під час призначення дипломата на високий державний пост”, – пише “ДТ”.

Брати походять із Житомирської області. Відомо, що старший (нині росіянин) починав кар’єру в Житомирському обкомі комсомолу.

Молодшого ж колеги з МЗС характеризують як висококласного професіонала, обізнаного і дисциплінованого, не схильного публічно обговорювати свої політичні переконання.
Колеги не помічали за ним проросійських поглядів і стверджують, що Ігоря Прокопчука цінують і поважають як в ОБСЄ (у Відні), так і в центральному апараті МЗС. За свідченням українських дипломатів, він сумлінно відстоює інтереси України в ОБСЄ, пише “Дзеркало тижня”.

Однак у його колег викликало здивування те, що його діти ще не так давно (уже в розпал російсько-української війни) відвідували школу при посольстві Росії.

Враховуючи довгий термін перебування Ігоря Прокопчука в закордонному відрядженні, підшукували йому заміну, але за словами інформованих співрозмовників видання, досі не знайшли прийнятного кандидата.

У той же час співрозмовники видання підкреслюють, що після всіх необхідних перевірок необхідно приймати зважені рішення.

Історія Прокопчука показує, як тісно раніше були пов’язані Україна і Росія.
“Україна має бути пильна під час призначень, але і обережна під час прийняття рішень про звільнення, щоб не втратити професіоналів і щирих патріотів, чиєю єдиною “темною плямою на біографії” можуть виявитися родичі за кордоном”, – заявив у коментарі “ДТ” один зі співрозмовників.

На оприлюднену інформацію вже відреагувало Міністерство закордонних справ України. Там не заперечили наявність у посла Прокопчука брата в російських силових структурах, але відзначили професіоналізм пана Ігоря.

У відповіді прес-служби МЗС на звернення ЗМІ зазначено, що за весь час після початку російської агресії проти України постійний представник України при ОБСЄ Ігор Прокопчук не вчинив жодних дій, які могли б його скомпрометувати чи завдати шкоди національним інтересам держави.

“Боротьба України проти російської агресії – це війна за остаточний розпад російсько-радянської імперії. Ця війна розкидала по обидві сторони лінії фронту друзів, близьких, родичів. Для багатьох це стало справжньою особистою трагедією. Але кожен сам робить свій вибір і за нього відповідає”, – зазначається в коментарі.

На Михайлівській площі наголосили, за весь час після початку російської збройної агресії проти України не мали місця жодні дії, які могли б скомпрометувати постійного представника України при ОБСЄ Ігоря Прокопчука. “Так само, як і завдати шкоди національним інтересам України”, – додали у прес-службі відомства.

В МЗС заявили, що щоденна самовіддана робота Прокопчука в ОБСЄ “говорить сама за себе та заслужила на високу оцінку з боку наших друзів і партнерів”.

Як повідомляла “Новинарня“, 18 листопада в Дубаї почала роботу 87-ма сесія Генеральної асамблеї Інтерполу, на якій, серед інших питань, тривають консультації щодо кандидатури нового керівника організації – замість затриманого в Пекіні Мен Хунвея.
Фаворитом на виборах нового глави Інтерполу називають генерал-майора російської поліції Олександра Прокопчука. Він із 2006-го по 2011 рік був заступником начальника Національного центрального бюро Інтерполу МВС Росії, а потім очолив бюро. У листопаді 2016 року Прокопчук став віце-президентом Інтерполу.
Олександра Прокопчука підозрюють у зв’язках із російською розвідкою.

В МВС України заявили, що в разі обрання Прокопчука президентом Інтерполу Україна може вийти з цієї організації.
Перспектива того, що главою Інтерполу може стати представник Росії, становить гібридну загрозу для всього світу, заявив міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков. Він зауважив, що Росія зловживає можливостями Інтерполу, щоб переслідувати політичних опонентів.

Голосування має відбутися в середу.

Читайте також:
Правозахисники закликають не обирати російського генерала
очільником Інтерполу

Замість АТО: Об’єднані сили очолив Сергій Наєв з “Півдня” з братом у Криму

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна