“Нафтогаз” виграв суд проти “Газпрому” у Стокгольмському арбітражі. ОНОВЛЕНО

 

Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги НАК “Нафтогаз України” стосовно компенсації за недопоставлені обсяги газу для транзиту російським “Газпромом”.

Як передає “Новинарня“, про це в середу, 28 лютого, повідомили в прес-службі Нафтогазу.

“За рішенням Стокгольмського арбітражу, Нафтогаз домігся компенсації у сумі 4,63 млрд дол. США за недопоставку Газпромом погоджених обсягів газу для транзиту. За результатами двох арбітражних проваджень у Стокгольмі Газпром має сплатити 2.56 млрд дол. США на користь Нафтогазу”, – йдеться в повідомленні.

ОНОВЛЕНО. Водночас Стокгольмський арбітраж не задовольнив вимогу “Нафтогазу” на перегляд тарифу на транзит в контракті з “Газпромом”.

Трибунал не підтримав вимогу, оскільки заявка на перегляд, представлена ​​Нафтогазом у 2009 році, не відповідала процесуальним вимогам”, – відзначили в Нафтогазі

Суд також не переглядав транзитний контракт відповідно до європейського та українського енергетичного і конкурентного законодавства, зазначивши, що впровадження регуляторної реформи на території України є справою української влади і не входить в компетенцію трибуналу в цій справі.

За словами глави Нафтогазу Андрія Коболєва, компанія має намір запропонувати Газпрому почати процес перегляду контракту.

“Тепер треба переглянути транзитний контракт з урахуванням арбітражного рішення і вимог європейського і українського законодавства. Нафтогаз має намір найближчим часом запропонувати Газпрому почати переговори з цього питання. Нафтогаз очікує, що після арбітражного рішення реформа ринку газу в Україні прискориться”, – сказав він.

Читайте також:
“Нафтогаз” домігся зниження ціни російського газу в Стокгольмському арбітражі “заднім числом”

На сьогодні між Нафтогазом та Газпромом діє два контракти: на постачання газу та на його транзит територією України. У 2014 році у Стокгольмі були ініційовані провадження щодо кожного з них.

Зокрема, у транзитному спорі йдеться про недопостачання та недоплату за послуги транзиту в 2009-2016 роках.

Як повідомляли у Нафтогазі, транзитний контракт передбачає, що у разі зміни умов формування транзитних тарифів у Європі Україна має право вимагати перегляду тарифу. Після підписання контракту був прийнятий так званий Третій енергопакет, і умови формування транзитних тарифів в Європі суттєво змінилися.

Тому Нафтогаз і вимагав привести транзитний тариф у відповідність до європейських умов. Газпром відмовлявся переглядати тариф вже понад 5 років. Саме через це Нафтогаз звернувся до Стокгольмського арбітражу.

НАК також вимагав привести транзитний контракт у відповідність до європейського законодавства, яке Україна імплементувала у зв’язку з приєднанням до Енергетичного співтовариства.

У цій справі Нафтогаз вимагав стягнути з Газпрому 16 млрд доларів, зустрічна вимога російської компанії – 6 млн дол.

Контракт на транзит між “Нафтогазом” і “Газпромом” був підписаний у 2009 році керівниками вказаних компаній за підсумками переговорів Юлії Тимошенко та Володимира Путіна. Він розрахований на десять років – до кінця 2019 року.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна