Нардеп Семенченко в Грузії намагається визволити соратників, затриманих зі зброєю

 

Із шістьма громадянами України, яких 2 грудня затримали в Тбілісі зі зброєю, був народний депутат від “Самопомочі”, заступник голови Комітету ВР з питань нацбезпеки і оборони, екс-командир батальйону “Донбас” Семен Семенченко. Він у соцмережі визнав, що приїхав із соратниками до Грузії, однак спростував повідомлення про своє затримання і втечу з Грузії.

“Інформація про те, що мене нібито хтось десь затримував – фейк. Інформація, що я “вилетів з Грузії в невідомому напрямку” – фейк”, – написав Семенченко у “Фейсбуці” 3 грудня.

“У зв’язку із затриманням українських громадян в Тбілісі займаюся інформуванням їх сімей, організацією адвокатів і з’ясуванням ситуації, яка призвела до даної провокації”, – зазначив він.

Семенченко повідомив, що вранці в понеділок, 3 грудня, адвокати затриманих чекають на рішення слідчого, а “підозру поки ще нікому не оголошено”.

“Я разом зі своєю дружиною Наталею (вона відповідає за зв’язок з родичами затриманих українців) зараз постійно перебуваємо біля управління поліції Тбілісі і чекаємо консула. Після початку процесуальних дій прокуратури можна буде зрозуміти, як будуть розвиватися події”, – написав Семенченко у “Фейсбуці”.

За його словами, напередодні з’явилося чимало “фейків”, зокрема про те, що українців нібито затримали на “місцевому Міхомайдані” чи вони “збиралися його (мітинг протесту проти результатів виборів президента Грузії, які програла партія Михеїла Саакашвілі – “Н”) відвідати”.

“Зазвичай тут посилаються на [телеканал] “Руставі-2”. Інформація є фейком. “Руставі-2” наводить слова батьків [затриманого разом з українцями] громадянина Грузії Лука Чхетія про те що він “збирався відвідати акцію опозиції”. Ніякого “Міхомайдану” в Грузії зараз немає – пройшла одна акція протесту, на якій місцева опозиція вирішила звернутися до суду і оскаржити результат виборів”, – написав нардеп.

“Ніякого відношення до акцій місцевої опозиції українці не мають і їх ні разу не відвідували”, – заявив Семенченко.

Він також заперечує, що українців “затримали під час закупівлі зброї”:

“Фейк: їх затримали в готелі і далі (зі слів адвокатів) у одного нібито знайшли патрони, в іншого пістолет, у третього знову патрони і так далі. Упевнений, що треба заслухати позицію самих українців та їхніх адвокатів”, – пише Семенченко.

“Ми з адвокатами детально відновили весь розпорядок дня хлопців в Грузії, всіх людей, з ким вони зустрічалися (родичі грузинських добровольців, які воювали в Україні та їхні бойові товариші). Будемо запрошувати всіх до суду для того, щоб їхня невинність була чітко доведена”, – зазначив нардеп.

Раніше радник президента України Петра Порошенка Юрій Бірюков заявив, що Семен Семенченко у Тбілічі “підставив своїх людей і втік”.

“У мене є (…) різного роду контакти, вони підтвердили інформацію про те, що Семенченко в Тбілісі, що Семенченко втравив нас у дипломатичний скандал, що Семенченко підставив “своїх” людей і в останній момент втік”, – написав Бірюков.

У свою чергу близький до МВС блогер  Андрій Дзиндзя повідомив, що затримання “членів ОПГ Семенченка” відбулося після спроби купівлі ними зброї, що задокументовано спецслужбами Грузії”.
За його даними, названо прізвища трьох затриманих спецслужбами Грузії українців: Орленко Ігор, Коростелов Юрій, Мелія Роланд.

Бірюков також оприлюднив документи, згідно з якими Семенченко і його помічник Євген Шевченко цієї осені як представники Комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки і оборони їздив в Ірак, планував перебування також у Тунісі, Алжирі, Лівії тощо.

“А тепер Семен їздив у Грузію”, – заявляє Бірюков, вказуючи на те, що Семенченко перебував у Грузії з дипломатичним паспортом, і цей факт у поєднанні із затриманням його озброєних соратників означає “дипломатичний скандал”.

У свою чергу Семенченко заявляє, що він перебуває в Грузії як “звичайний іноземець”.

Як інформувала “Новинарня“, Семен Семенченко і група його прихильників – колишніх учасників АТО – брали учать в акції протесту під Верховною Радою, організованою “Рухом нових сил” Михеїла Саакашвілі восени 2017 року. Їхній наметовий табір розігнали 3 березня 2018 року.
Саакашвілі, перебуваючи за кордоном без українського громадянства, із забороною на в’їзд в Україну, переключився на грузинську політику.

Читайте також:
Депутати Парасюк і Семенченко відмовилися виконувати у ВР закон “Стоп зброя”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна