Як розганяли наметовий табір Семенченка під Радою. ФОТО, ВІДЕО

 

Поліція затримала та доправила до районних відділків понад сто осіб із наметового табору на проїжджій частині вул. Грушевського під Верховною Радою, який було демонтовано вранці в суботу, 3 березня.

Про це 3 березня повідомили у прес-службі Нацполіції.

“До відділків поліції доставлено понад 100 осіб, які чинили спротив співробітникам поліції. Розпочато кримінальне провадження за ст.345 КК – “Погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу”, – зазначили в НП.

“Процесуальний статус всіх незаконно затриманих – свідки“, – повідомив із Печерського відділу Нацполіції один із лідерів “Руху “Визволення”, нардеп від “Самопомочі” Семен Семенченко.

За даними “Руху…”, 71 затриманого у наметовому містечку активіста доправили до Печерського райвідділку поліції Києва, ще близько 40 людей – у Шевченківському райвідділку.

За повідомленням правоохоронців, під час проведення слідчих дій біля ВР у наметовому містечку було вилучено дев’ять гранат РГД-5, запали, “коктейлі Молотова” та п’ять димових мін.

Вилучені речові докази направлено на експертизу.

У поліції наголосили, що процесуальні дії на території табору під ВР тривають в рамках кримінальних проваджень, які розслідуються слідчими столичної поліції.

“Мешканці наметового містечка вчинили непокору законним вимогам поліцейських та спричинили тілесні ушкодження правоохоронцям. У результаті до госпіталю МВС для надання медичної допомоги доставлені 4 працівників поліції, інформація про постраждалих уточнюється”, – зазначено в повідомленні.

У свою чергу “Рух “Визволення” заявив про 9 постраждалих активістів унаслідок сутичок.

“Поки відомо про дев’ятьох наших активістів, яких після штурму наметового містечка на Грушевського доправили до лікарень Києва. У всіх виявлено травми голови, численні переломи рук та ніг. А у одного, окрім переломів та забоїв, діагностовано внутрішній крововилив.
У міській клінічній лікарні Києва №17 (пров. Лабораторний, 20) зараз знаходяться вісім активістів руху-учасників бойових дій: Юрій Дикий (позивний «Дикий»), Юрій Маркевич (позивний «Мазур»), Віталій Заверуха (позивний «Медляк»), Євген Русин (позивний «Мародер»), Іван Українець, Володимир Николаєць, Павло Реутов та Олег Покляцький.
Одного активіста – Ореста Слободяна (позивний «Орест») – медики забрали на операцію в Олександрівську клінічну лікарню (вул. Шовковична, 39/1)”, – йдеться у повідомленні на ФБ-сторінці “Руху…”

На фото показана також одна побита до крові волонтерка, доставлена до відділку поліції як свідок:

ОНОВЛЕНО. Згодом ФБ-сторінка протестувальників повідомила, що 11 участників “Руху “Визволення” доправлені до лікарень.

Оприлюднено фото, на яких видно, що під час затримань у таборі співробітники полку поліції особливого призначення (екс-“Беркут”) масово ставили протестувальників на коліна.

Як повідомляє “Українська правда“, Нацгвардія та комунальники залишають територію наметового містечка, з території вивозять демонтовані намети, речі мітингувальників вантажать у службові МАЗи та два трактори комунальних служб.
Кілька десятків людей просять віддати особисті речі мітингувальників, однак поліція на ці прохання не звертає уваги.

Фото: Українська правда

Наметовий табір, який стояв під ВР із 17 жовтня 2017 року, почали демонтувати невдовзі по 7-й годині ранку в суботу.

В ході сутичок протестувальники підпалили шини на вході та чинили опір діям правоохоронців. Поліція почала затримання.

“Рух “Визволення” Семена Семенченка поширив відео з підпаленими шинами:

Шини загасили пожежники.

Присутні в таборі скандували: “Зрадники!”, “Київ, вставай!” тощо.

При цьому кількість силовиків, за власним зізнанням “Руху “Визволення”, у багато разів перевищувала число протестувальників.

Фоторепортаж (Нацполіція, “Рух “Визволення”, “УП”):

демонтаж наметового табору під ВР _3 березня 2018 _8 демонтаж наметового табору під ВР _3 березня 2018 _9 демонтаж наметового табору під ВР _3 березня 2018 _10 демонтаж наметового табору під ВР _3 березня 2018 _11 демонтаж наметового табору під ВР _3 березня 2018 _3 демонтаж наметового табору під ВР _3 березня 2018 _7 демонтаж наметового табору під ВР _3 березня 2018 _01 демонтаж наметового табору під ВР _3 березня 2018 _граната демонтаж наметового табору під ВР _3 березня 2018 _4 демонтаж наметового табору під ВР _3 березня 2018 _5 демонтаж наметового табору під ВР _3 березня 2018 _6 демонтаж наметового табору під ВР _3 березня 2018 _1
<
>

Як повідомив заступник голови Нацполіції, начальник ГУ НП Києва Андрій Крищенко, “3 березня працівники поліції Києва проводять слідчі дії в наметовому містечку, розташованому біля Верховної Ради України. Процесуальні дії проводяться на підставі двох рішень суду та в рамках кримінальних проваджень, які розслідують слідчі поліції Києва. Підтримка поліцейськими забезпечена на вимогу слідчого”.

За його словами, слідчі працюють по кримінальних провадженнях, одне з яких відкрито за фактом спроби захоплення Міжнародного центру культури і мистецтв (Жовтневого палацу), інше – щодо подій біля ВР 27 лютого, коли під час сутичок були поранені вісім правоохоронців.

Крищенко заявив, що під час проведення слідчих дій мешканці наметового містечка чинили опір, тож поліцейським довелося затримати мешканців містечка.

“Ухвала суду надає слідчим можливість працювати на місці вчинення протиправних дій, вилучати речові докази та опитувати можливих свідків. Будемо вилучати предмети, які використовувалися для нападу на поліцейських, нанесення тілесних ушкоджень. Вже зараз вибухотехніки вилучають кілька предметів, візуально схожих на споряджені гранати. Також будемо вилучати речі, які проходять по інших кримінальних провадженнях”, – повідомив Андрій Крищенко.

Прес-служба поліції та МВС поширила фото з ранкового штурму табору. Зокрема, показано “предмети, схожі на гранати”:

 

View image on TwitterView image on Twitter
“Відповідно до ухвали суду поліція проводить слідчі дії під ВР у рамках розслідування декількох кримінальних проваджень. Перешкоджання цим слідчим діям припиняються відповідно до закону”, – пояснив дії поліції в таборі речник МВС Артем Шевченко.

Один із лідерів “Руху “Визволення”, нардеп вді “Самопомочі” Єгор Соболєв повідомляв, що під час штурму табору в ньому перебувало від 70 до 100 осіб, усіх було затримано та доправлено до поліції.
За його словами, правоохоронці “шукали будь-що, що зможуть видати за зброю”.

Як повідомляла “Новинарня“, прибічники “Руху нових сил” Михеїла Саакашвілі та “Руху “Визволення” Семена Семенченка встановили намети під Верховною Радою ще 17 жовтня 2017 року, коли стартувала акція за “велику політичну реформу”.

Учасники мітингу облаштували наметове містечко, вимагаючи створити Антикорупційний суд, скасувати депутатську недоторканність та змінити виборче законодавство.

Семен Семенченко кілька разів заявляв про наміри влади демонтувати табір, але намети залишалися, зокрема й на проїжджій частині вулиці Грушевського.

1 березня Верховна Рада прийняла президентський закон про Антикорупційний суд у першому читанні.
Єгор Соболєв заявляв, що намети з Грушевського заберуть, коли Рада ухвалить закон в цілому.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна