Сутички під ВР: 8 поліцейських поранені, 9 опозиціонерів затримані. ОНОВЛЕНО

оновлюється

Перед Верховною Радою близько 11:30 у вівторок, 27 лютого, сталися сутички, в яких отримали ушкодження двоє правоохоронців.

Про це це з трибуни парламенту заявив депутат від “Народного фронту” Антон Геращенко.

“Тільки, що перед Верховною Радою представниками “Руху нових сил” Саакашвілі була організована провокація”, – заявив нардеп.

За його словами, активісти викотили шини до парламенту і намагалися їх підпалити. Правоохоронці завадили цьому. Активісти влаштували сутички, внаслідок чого двоє поліцейських отримали поранення.

“В одного зламана ключиця”, – заявив Геращенко.

Він уточнив, що дев’ять осіб із числа протестувальників затримані.

У свою чергу, перший заступник голови ВР Ірина Геращенко заявила, що в сутичках брали участь також народні депутати, і протестувальники кидали в правоохоронців каміння.

Вона нагадала про чотирьох нацгвардійців, убитих у сутичках під ВР у серпні 2015 року, та закликала депутатів вийти з Ради і змусити протестувальників прибрати намети, які є джерелом дестабілізації.

“Рух “Визволення”, який очолю нардеп від “Самопомочі” Семен Семенченко, повідомляє в соцмережі, що під стінами ВР зібралися активісти із Закарпаття з вимогами відставки президента Петра Порошенка.

“Не дочекавшись виконання своїх вимог від місцевої влади Тячева, де громадяни напередодні висловили свій протест за допомогою палаючих шин, люди приїхали до Верховної Ради в надії, що їх почують.
Серед вимог протестувальників – відставка як президента, так і спікера Ради”, – ідеться в дописі на ФБ-сторінці “Руху “Визволення”.

У сутичці 27 лютого постраждали також активісти “Визволення”. На відео вони розповіли про напад спецпризначенців на них.

Авторка стріму “РВ” зазначила, що серед затриманих – бійці “внутрішнього конкурсу батальйону “Донбас”, і при їх затриманні поліцейські зривали з них шеврони.

Фото: Рух “Визволення”

ОНОВЛЕНО. Згодом у “РВ” уточнили: “Під час провокацій на мітингу, який проходить під стінами парламенту, правоохоронці затримали п’ять учасників руху “Визволення” та активіста із Закарпаття Володимира Малька…
Окрім шістьох затриманих, у ході сутички із спецпризначенцями ще вісім активістів отримали тілесні пошкодження”.

Версія поліції Києва: “Учасники мітингу принесли під стіни будівлі покришки та хотіли їх підпалити. Працівники поліції намагалися припинити їх дії, однак учасники акції почали агресивно себе поводити: вони кидали каміння та пляшки із запалювальною сумішшю у бік правоохоронців”.

Поліція заявила про більшу кількість потерпілих зі свого боку.

“У сутичках постраждало вже вісім співробітників поліції. В одного перелом ключиці, травми інших ми зараз оцінюємо”, – сказав у коментарі каналу “112 Україна” начальник ГУ Нацполіції Києва Андрій Крищенко.

“Дев’ять осіб ми затримали. Будемо приймати юридичне рішення і оцінювати їх дії”, – заявив також Крищенко.

Він додав, що дії затриманих будуть кваліфіковані як опір співробітникам поліції.

Говорячи про те, чи кидали каміння в поліцейських чинні парламентарі, Андрій Крищенко зауважив: “Не можу бачити дії всіх осіб, бо там сто або більше осіб. Якщо буде відео, ми його оприлюднимо. Прокуратура буде давати оцінку діям, якщо такі дії були і є відео”.

Після 13:00 було встановлено, що в результаті подій біля Верховної Ради постраждало 14 працівників поліції.

“У потерпілих травми різного ступеню тяжкості. Зокрема, попередньо, лікарі діагностували у них  перелом ключиці, щелепи, носа та численні гематоми. Медики надають допомогу постраждалим, а у разі необхідності правоохоронців доставлятимуть у лікарняні заклади”, – повідомив відділ комунікації ГУ НП Києва.

Слідчим відділом Печерського управління поліції відомості про подію внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Розпочато кримінальне провадження за ч. 2 ст. 345 (погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до п’яти років позбавлення волі.

Нагадаємо, 18 лютого на тлі мітингу правоохоронці відібрали у активістів із табору під ВР щити, які протестувальники силою відняли в поліції ще під час сутичок у жовтні.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна