В “РНС” нарахували 100 тисяч мітингарів і творять комітети громадянського опору. ФОТО, ВІДЕО

 

Прихильники лідера партії “Рух нових сил” Михеїла Саакашвілі, видвореного з України, оголосили про створення комітетів громадянського опору в усіх регіонах.

Про це в неділю, 18 лютого, сказав народний депутат Юрій Дерев’янко, виступаючи зі сцени мітингу на Михайлівській площі.

За його словами, ці комітети мають доносити до громадськості об’єктивну інформацію про ситуацію в країні. При цьому депутат додав, що в рамках цих комітетів мають бути створені “групи активних дій”.

“Саме ці комітети почнуть готувати і мають почати формувати списки як на регіональному, так і на загальнонаціональному рівні, які у підсумку мають стати санкційним списком, щоби проти тих людей, які обікрали всю країну, ми б вимагали введення санкцій”, – сказав Дерев’янко.

Також він заявив, що представники комітетів будуть займатися підготовкою проведення наступного маршу, який повинен пройти не лише в обласних центрах, а й на площах усіх міст і районних центрів.

Учасники мітингу на заклик організаторів підтвердили їхні повноваження та ухвалили вже традиційну для таких заходів резолюцію – вимога відставки президента Петра Порошенка й дострокові вибори президента.
“Після дострокових виборів президента мають відбутися дострокові парламентські вибори та сформований перехідний тимчасовий парламент строком на 1 рік та антикризовий уряд”.
“Продовжуємо безстрокову акцію зі збору підписів за відставку президента по всій країні”, – йдеться також у резолюції.

Повний текст резолюції – тут.

Промовці оголосили про готовність провести “праймеріз” та обрати єдиного опозиційного кандидата для наступних виборів.

Юрій Дерев’янко. Фото: РНС

“Марш за майбутнє”, ініційований “РНС”, “Рухом “Визволення” тощо, 18 лютого пройшов з парку Шевченка по вулиці Володимирівській до Михайлівської площі.

За різними оцінками, в акції взяли участь від 3 до 5 тисяч учасників, передає “Радіо Свобода”.
Водночас один із лідерів акції, нардеп від “Самопомочі” Єгор Соболєв в ефірі каналу News One сказав, що “бачить 10 тисяч учасників”.

Виступаючи зі сцени, прибічниця “РНС” блогерка Ліза Богуцька сказала, що сьогодні зібралася найбільша чисельність за весь час проведення таких маршів, і ще стільки ж людей нібито не доїхали до центру Києва через перекриті владою станції метро.

Фото: УНІАН

Через конференц-зв’язок і гучномовці до мітингарів звернувся Михеїл Саакашвілі, видворений до ЄС. Він заявив, що перемога вже “в межах досяжності”, закликав продовжувати наступ і сказав, що повернеться в Україну.
Він також закликав Захід скласти такий самий санкційний список з українських олігархів, як склали в США із російських.

Посеред мітингу зі сцени оголосила інформацію, нібито поліція штурмує наметове містечко “РНС” і “Руху “Визволення” біля Верховної Ради. Зібрання мало намір переміститися на площу Конституцію.
Однак згодом організатори акції визнали, що надзвичайних подій біля ВР не відбувається, це встановили представники т.зв. “внутрішнього корпусу батальйону “Донбас” Семена Семенченка.
“Людей там вистачає, хоча й поліції багато”, – сказав промовець.

Варто зазначити, що посилені загони поліції і Нацгвардії цього дня контролювали Жовтневий палац, який прибічники Саакашвілі намагалися захопити після маршу 17 грудня. А Хрещатик у районі Майдану Незалежності був перекритий конструкціями з портретами героїв Небесної Сотні.

“Марш у Києві пройшов без порушень правопорядку. Поліція належним забезпечила безпеку учасників заходу. За приблизними підрахунками, участь в акції взяли близько 3000 осіб. Порушень правопорядку не зафіксовано”, – проінформував відділ комунікації поліції Києва.

Акції опозиції під проводом “РНС” пройшли також у деяких інших великих місцях. Зокрема, в Чернівцях під час акції на підтримку Саакашвілі спалили “опудало Петра Порошенка”.

“Опудало Порошенка” в Чернівцях. Фото: РНС

Прес-служба “РНС” заявила, нібито “понад 100 тисяч людей у всіх регіонах зібрались на Марш за відставку Порошенка та краще майбутнє України! Мітингували від Львова до Дніпра, від Луцька до Одеси!”

Втім, такі цифри вочевидь є завищеними. Як видно з фотозвітів із регіонів, в обласних центрах на мітинги зібралися від кількох десятків до кількох сотень людей.

Читайте також:
Саакашвілі отримав у Нідерландах посвідчення особи

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна