На виборах президента Грузії перемогла ставлениця влади Саломе Зурабішвілі

 

Перемогу на президентських виборах у Грузії здобула Саломе Зурабішвілі, яку підтримує правляча партія “Грузинська мрія”.

У другому турі виборів Зурабішвілі набрала 59,52% голосів виборців, а її суперник, висуванець опозиційної коаліції на чолі з “Єдиним національним рухом” колишнього президента Міхеїла Саакашвілі Грігол Вашадзе, – 40,48%.

Про це повідомляє прес-служба Центрвиборчкому Грузії.

Підраховано 100% голосів. Про перемогу Зурабішвілі грузинська ЦВК оголосила після обробки голосів з 99,92% виборчих дільниць.

За даними комісії, за Зурабішвілі віддали голоси 1 147 625 виборців, за представника блоку “Сила в єдності” Вашадзе – 780 635.

Явка виборців становила 56%.

Григол Вашадзе

Опозиція вважає результат голосування необ’єктивним.

У першому турі розрив між кандидатами становив близько 1%: Зурабішвілі тоді здобула трохи менше 39%, а Вашадзе – майже 38%.

Перед другим туром Грігола Вашадзе підтримав Давід Бакрадзе – його колишній однопартієць Вашадзе, теж опозиціонер, член партії “Європейська Грузія”, який мав у першому турі 11% голосів. Але його підтримка майже не проявилася у прирості результату Бакрадзе.

Екс-президент Михеїл Саакашвілі, який підтримував Вашадзе, відмовився визнати підсумки президентських виборів і закликав жителів Грузії почати масові акції протесту.

“Ми не визнаємо ці вибори, оскільки вони проходили в умовах насильства. Я закликаю всіх громадян Грузії від завтрашнього дня перейти на становище масової непокори владі. Я закликаю грузинську поліцію стати на сторону народу. Я закликаю військових не виконувати незаконні накази”, – сказав Саакашвілі в ефірі телеканалу “Руставі-2” 28 листопада, коли стали відомі попередні підсумки голосування.

Як інформувала “Новинарня“, провладний екзит-пол у Грузії показував перемогу Зурабішвілі в першому турі, її привітали прем’єр-міністр та мер Тбілісі. Проте після остаточного підрахунку голосів влада мусила визнати, що другий тур неминучий.

І Зурабішвілі, і Вашадзе – колишні міністри закордонних справ в уряді Михайла Саакашвілі.

Саломе Зурабішвілі – дочка грузинських емігрантів, народилася у Франції. Вона мала як французьке, так і грузинське громадянство, однак відмовилася від французького паспорта.

З 1974 року працювала у французькому МЗС, зокрема була послом у Тбілісі. Михайло Саакашвілі, який на той час обіймав посаду президента Грузії, запропонував їй очолити зовнішньополітичне відомство.

На виборах-2018 Зурабішвілі була висунута як незалежний кандидат, однак вона мала повну підтримку влади.
Перед другим туром виборів керівна партія “Грузинська мрія” змінила тактику й почала більше агітувати саме за діючу владу, а не за Зурабішвілі.

Кандидат від опозиції Грігол Вашадзе вважається людиною Саакашвілі. Він довгий час мешкав у Росії і навіть мав російське громадянство, але повернувся на батьківщину.

Як зазначають ЗМІ, програш Вашадзе ставить хрест на можливому помилуванні Саакашвілі, який у даний час мешкає у Нідерландах — на батьківщині дружини. У Грузії його звинувачують у різних корупційних злочинах.

Нинішні вибори президента Грузії – останні, які проводяться методом прямого голосування. Рік тому парламент затвердив нову конституцію, яка перетворила Грузію на парламентську республіку. Це означає, що на наступних виборах в 2024 році президента країни призначить виборча колегія, яка складається зі 150 депутатів парламенту і 150 представників місцевої влади. При цьому його повноваження будуть значно обмежені.

Читайте також:
НАТО не відступить перед тиском Росії, Грузія стане членом Альянсу, – Столтенберг

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна