Вибори президента Грузії: влада – про перемогу, опозиція – про другий тур

 

Перший тур виборів президента Грузії, що відбувся в неділю 28 жовтня, не дав переконливої відповіді щодо переможця.

Як передає “Новости-Грузия”, у правлячій партії “Грузинська мрія” вважають, що перемогу здобула її ставлениця, член парламенту Грузії Саломе Зурабішвілі – уродженка Франції, колишня посол Франції у Грузії та глава МЗС Грузії в 2004-2005 роках.

Влада оголосила результати дослідження грузинської соціологічної компанії “Психопроект”, яка провела екзит-пол на замовлення правлячої партії.
Згідно з цими даними, Зурабішвілі перемагає в першому турі з показником 52,3% (з похибкою 2,6%).

За цими опитуваннями, 28,1% набирає Грігол Вашадзе – член колишньої правлячої партії Михаїла Саакашвілі “Єдиний національний рух”, а нині – представник об’єднання 11 опозиційних партій “Сила в єдності”,

9,32% “Психопроект” дає Давіду Бакрадзе – це колишній однопартієць Вашадзе, теж опозиціонер, член партії “Європейська Грузія”.

Натомість телекомпанія “Руставі-2” опублікувала дані іншого екзит-полу – опитування, яке на виході з дільниць провела американська компанія Edison Research.

Згідно з цими даними, станом на 17-ту годину по 40% брали Саломе Зурабішвілі і Григол Вашадзе, 10% – Давид Бакрадзе.

Екс-глава уряду, голова партії “Грузинська мрія” олігарх Бідзіна Іванішвілі після оголошення результатів екзит-полів покинув штаб правлячої партії і не привітав Саломе Зурабішвілі з перемогою на виборах.
Про це повідомляє “Руставі-2”.

Як відомо, Зурабішвілі брала участь у виборах як незалежний кандидат, проте користувалася офіційною підтримкою “Грузинської мрії”.

Публічно привітали її з перемогою спікер парламенту Іраклій Кобахідзе і мер Тбілісі Каха Каладзе. Інші ж представники “Мрії”, зокрема Іванішвілі, закликали почекати офіційних результатів від ЦВК.

При цьому прем’єр-міністр Грузії Мамука Бахтадзе подякував громадянам країни за участь у виборах і привітав із тим, що електоральний процес пройшов у мирній обстановці.

Явка на виборах склала трохи більше 46%.

“Європейська Грузія” вже готова об’єднатися для підтримки Вашадзе в другому турі, якщо такий буде.

Це сьомі вибори президента Грузії, на яких буде обраний п’ятий за ліком глава держави за 25 років після відновлення незалежності країни.
Виборчі дільниці відкрилися о 8-й ранку, процес голосування припинився о 20-й годині.
Згідно з правилами, якщо жоден із кандидатів не набере більше 50% голосів, то призначається другий тур за участю двох лідерів.

Чинний президент Георгій Маргвелашвілі (представник “Грузинської мрії”) не став балотуватися, хоча мав таке право.

Після конституційної реформи 2017 року Грузія є парламентською республікою, повноваження президента урізані.
Перед тим на парламентських виборах-2016 партія “Грузинська мрія” олігарха Бідзіни Іванішвілі взяла конституційну більшість.

Читайте також:
Черновецький пролетів на виборах у Грузії

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна