СБУ проводить обшуки в настоятеля Лаври, митрополита МП Лебедя

 

Співробітники Служби безпеки України проводять слідчі дії за місцем проживання настоятеля Києво-Печерської лаври Павла (Лебедя), митрополита Вишгородського і Чорнобильського УПЦ Московського патріархату, вікарія Київської митрополії.

Про це на брифінгу в п’ятницю, 30 листопада, розповів начальник апарату голови СБУ Ігор Гуськов.

“Просто зараз СБУ під процесуальним керівництвом прокуратури Київської області… проводить санкціоновані слідчі дії у предстоятеля Свято-Успенської Києво-Печерської лаври митрополита Павла Лебедя”, – сказав Гуськов.

За його словами, слідчі дії проводяться у межах кримінального провадження за ч. 2 ст. 161 Кримінального кодексу України (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, розпалювання міжконфесійної ворожнечі).

Цього ж дня інформаційно-просвітницький відділ УПЦ МП повідомив, що на територію підсобного господарства Києво-Печерської лаври у селі Вороньки Бориспільського району Київської області прибули три автобуси з представниками СБУ з метою проведення обшуку.

29 листопада намісник Лаври Павло (Лебедь) заявляв, що на нього здійснюється тиск, “лунають погрози, різного роду нападки”, нібито відкрито декілька справ.

Раніше митрополит Павло заявив про вірність Московському патріархату, не зважаючи на створення в Україні єдиної Православної помісної церкви.

Як повідомляла “Новинарня“, 11 жовтня за результатами Синоду в Стамбулі Вселенський патріархат оголосив, що продовжує реалізацію рішення про надання автокефалії церкві України.
Також Синод оприлюднив документ, у якому підтвердив визнання недійсною анафеми патріарха УПЦ КП Філарета і митрополита УАПЦ Макарія (через задоволення їхніх апеляцій) та визнав незаконним томос 1686 року про зверхність Московського патріархату над Київською митрополією.

Глава Київської патріархії Філарет закликав УАПЦ та УПЦ МП готуватися до Об’єднавчого собору, на якому оберуть голову Помісної церкви, що отримає томос Константинополя.

15 жовтня на Синоді РПЦ в Мінську Російська церква засудила такі рішення Фанара з визнання “розкольників” та оголосила, що розриває зв’язок із Константинопольським (Вселенським) патріархатом.

Раніше Синод УПЦ МП вимагав вислати з України екзархів Константинополя і припиняє співслужіння. При цьому є група архієреїв УПЦ МП, які виступають за створення єдиної Помісної церкви і візьмуть участь в Об’єднавчому соборі.

29 листопада Синод Вселенського патріархату затвердив статут Помісної церкви в Україні.

Читайте також:
Митники затримали на кордоні кур’єра митрополита УПЦ МП Лебедя,
який віз у Москву $65 тис.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.