Україна матиме підтримку МВФ, попри воєнний стан

 

Глава Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард підтвердила, що, попри запровадження воєнного стану, МВФ продовжить співпрацю з Україною.
Про це йдеться оприлюдненій заяві директора-розпорядника МВФ за результатами телефонної розмови з президентом України Петром Порошенком у ніч із 28-го на 29 листопада.

“У мене сьогодні була конструктивна розмова з президентом Порошенком, у якій ми обговорили стан угоди stand-by. Президент поінформував мене про основні показники бюджету на 2019 рік, який нещодавно був схвалений парламентом і який наразі розглядають співробітники МВФ. Його попередня оцінка є задовільною, тож ми очікуємо, що цей процес незабаром завершиться. Ми також обговорили можливу технічну допомогу з боку МВФ, спрямовану на покращення податкового адміністрування та більш сприятливу податкову систему, забезпечуючи при цьому сталість боргового навантаження”, – заявила Крістін Лагард.

Також вона підкреслила, що під час розмови із Порошенком було підтверджено “позитивні стосунки та співпрацю між Україною та МВФ”.

У Фонді очікують, що виконання попередніх умов для отримання чергового траншу Україною завершиться до 10 грудня 2018 року, і найближчим часом буде скликано засідання виконавчої ради МВФ для обговорення угоди.

У свою чергу прес-служба президента України за підсумками розмови зазначила: “Під час розмови було окремо підкреслено, що введення воєнного стану не вплине на взаємодію з МВФ”.

“У цьому контексті Крістін Лагард підтвердила готовність Міжнародного валютного фонду і надалі продовжувати тісне співробітництво з Україною та підтримувати нашу державу на шляху впровадження реформ”, – додали на Банковій.

Читайте також:
МВФ підготував для України нову програму фінансування на $4 млрд.

Як інформувала “Новинарня“, місія Міжнародного валютного фонду працювала в Києві 6-19 вересня. У день від’їзду місії голова департаменту комунікацій МВФ Джеррі Райс на традиційному брифінгу у Вашингтоні заявив, що Фонд продовжить переговори з українським урядом.

Як повідомляла тоді в.о. міністра фінансів Оксана Маркарова, успішний четвертий перегляд програми і отримання п’ятого траншу в розмірі 2 млрд. доларів відкриє шлях до залучення фінансування в держбюджет на пільгових умовах із використанням гарантії Світового банку на 800 млн. доларів, а також до отримання макрофінансової допомоги від ЄС на 1 млрд. євро.

Ключовою умовою для отримання траншу від МВФ називалося підвищення цін на газ для населення до ринкових. Уряд прийняв таке рішення 19 жовтня.

Поточна програма України і МВФ обсягом 17,5 млрд. дол., із яких Україна наразі отримала 8,7 млрд. дол., закінчується навесні 2019 року.

Читайте також:
МВФ поліпшив оцінку зростання ВВП України до кінця поточного року

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна