МВФ підготував для України нову програму фінансування на $4 млрд.

 

МВФ узгодив із Києвом нову програму stand-by замість чинної програми розширеного фінансування в еквіваленті 3,9 млрд. доларів (обсягом 2,8 млрд. SDR).

“Співробітники Міжнародного валютного фонду і українська влада досягли згоди про економічну політику щодо нової 14-місячної програми «Stand-By Arrangement (SBA)», яка замінить програму розширеного фінансування EFF, затверджену в березні 2015 року”, – йдеться в заяві Фонду, оприлюдненій у п’ятницю, 19 жовтня.

Зазначається, що нова програма із запитаним доступом фінансування в обсязі 2,8 млрд. SDR послужить основою для економічної політики української влади в 2019 році з продовження фінансової консолідації і зниження інфляції, а також реформ адміністрування податків, фінансового і енергетичного секторів.

Відповідно до заяви Фонду, угода підлягає затвердженню Радою директорів МВФ.

Розгляд цього питання очікується після схвалення українським парламентом державного бюджету на 2019 рік відповідно до рекомендацій МВФ та підвищення тарифів на газ і опалення для домогосподарств.

Також повідомляється, що досягнута сьогодні угода відображає зобов’язання МВФ продовжувати допомагу Україні в досягненні більш сильного, стійкого і всеосяжного економічного зростання.

“Нова програма була розроблена в тісній координації зі Світовим банком і Європейським Союзом, які проводять паралельні операції з підтримки України. Стійка і ефективна імплементація владою матиме вирішальне значення для досягнення цієї мети”, – наголошується у заяві.

Як інформувала “Новинарня“, місія Міжнародного валютного фонду працювала в Києві 6-19 вересня. У день від’їзду місії голова департаменту комунікацій МВФ Джеррі Райс на традиційному брифінгу у Вашингтоні заявив, що Фонд продовжить переговори з українським урядом.

Як повідомляла в.о. міністра фінансів Оксана Маркарова, успішний четвертий перегляд програми і отримання п’ятого траншу в розмірі 2 млрд. доларів відкриє шлях до залучення фінансування в держбюджет на пільгових умовах із використанням гарантії Світового банку на 800 млн. доларів, а також до отримання макрофінансової допомоги від ЄС на 1 млрд. євро.

Ключовою умовою для отримання траншу від МВФ називалося підвищення цін на газ для населення до ринкових. Уряд прийняв таке рішення 19 жовтня.

Поточна програма України і МВФ обсягом 17,5 млрд. дол., із яких Україна наразі отримала 8,7 млрд. дол., закінчується навесні 2019 року.

Читайте також:
Ціна на газ для населення зросла майже на чверть. ЧОМУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна