Ціна на газ для населення зросла майже на чверть. ЧОМУ

 

На екстреному засіданні ввечері в п’ятницю, 19 жовтня, Кабінет Міністрів України затвердив рішення про те, що з 1 листопада ціна на газ для населення зросте на 23,5%.

За рішенням уряду, з 1 листопада поточного року ціна газу для населення складатиме 8550 грн. за тисячу кубометрів, передає прес-служба КМУ.

Досі цей тариф становив майже 7 тис. грн.

“Проект постанови покладає спеціальні обов’язки на НАК “Нафтогаз України” продавати з 1 листопада 2018 року постачальникам газу населенню газ за ціною 8550 гривень за тисячу кубометрів”, – пояснив суть постанови міністр енергетики Ігор Насалик.

За словами прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, це було непросте рішення, і багато присутніх на засіданні уряду не хотіли би на ньому бути присутніми, “але є обставини, які слід враховувати”.

“Ще з липня ми працювали над тим, щоб знайти компроміс щодо ціни на газ, але не все у моїх силах”, – сказав прем’єр.

За його словами, Кабінет Міністрів  виконує зобов’язання перед міжнародними партнерами, ухвалює відповідальні рішення, і одночасно дбає про захист українців шляхом надання адресної допомоги.

Гройсман наголосив, що підвищення ціни – плід компромісу довготривалих перемовин уряду з одним з ключових фінансових партнерів України, Міжнародним валютним фондом.

“Зобов’язання підвищувати ціну і вирівнювати її для всіх споживачів (промисловості та населення) Україна взяла на себе ще в 2008 році. З тих пір цей пункт міститься в усіх Меморандумах програм співпраці з МВФ. Одночасно під це зобов’язання, були взяті багатомільярдні кредити, які збільшили загальний обсяг державного боргу на майже 50 млрд. дол. І наразі настає період виплати значної частини цього боргу. Аби зробити це, Україні потрібно знайти прийнятні фінансові інструменти. Співпраця з МВФ – один з таких інструментів. Але активізувати її можна лише при умові виконання зобов’язання щодо ціни на газ для населення”, – інформує Урядовий портал.

Прем’єр зазначив, що компроміс полягає в підвищенні ціни на 23,5%, а не на 60%.

“І хочу наголосити, що ми розпочинали перемовини з того, аби підвищити ціни на 60%. Шляхом перемовин ми це знизили. Ціни з 1 листопада зростуть лише на 23,5%, – сказав Володимир Гройсман. – Ми також повністю забезпечимо родини тих, хто потребуватиме підтримки”.

“Окрім того, ми ухвалюємо рішення про збільшення фінансування програми «теплих кредитів» і направлення 90% прибутку НАК «Нафтогаз України» в бюджет – на потреби громадян”, – сказав глава уряду.

Урядовий портал розмістив окреме пояснення під заголовком:

ЧОМУ ЗРОСЛА ЦІНА НА ГАЗ?

Це вимушений крок, щоб Україна могла далі розвиватися.

Багато хто пам’ятає той час, коли Україна переживала кризові 90-ті. Стрімка інфляція, затримки з виплатою заробітної плати, високий рівень безробіття, потім перше різке знецінення української гривні – долар тоді зріс з 3-х до 5-ти гривень.

У 2018 році Україна знову могла б повернутися  в 90-ті. У 2006-2013 роках були взяті мільярдні доларові кредити, які не були тодішньою владою спрямовані на розвиток економіки, а були розтринькані і витрачені на «проїдання». За цей час борг України був нарощений більш ніж на 50 млрд доларів. Це річний бюджет України!

Безвідповідальність тодішніх чиновників зробила сьогодні заручниками простих українців. А тепер настав час повертати ці борги – у  наступні п’ять років держава Україна має віддати більше 30 мільярдів доларів.

Нинішній Уряд уже розпочав знижувати боргове навантаження – вперше за останні роки відсоток боргу до ВВП в доларовому виразі зменшився. А нещодавно прийнята стратегія передбачає конкретні кроки щодо досягнення фінансової незалежності України.

Але сьогодні ми все ще вимушені виходити на зовнішні ринки, перезапозичати гроші, щоб обслуговувати наші борги. Для цього країні конче потрібна співпраця з Міжнародним валютним фондом. Без кредиту МВФ країна опинилася б на межі банкрутства. В країні почався б доларовий хаос та стрімкий ріст на товари і послуги. Держава вимушена була б скоротити соціальні програми та «заморозити» заробітні плати й пенсії.  Загроза повернутися в 90-ті була б реальною!

Переговори з МВФ були складними. Кредитори висували вимогу прирівняти ціни на газ для населення до рівня промисловості. За таких умов платіжка пересічного українця за опалення мала б зрости на 60%. Уряд на це не погоджувався, наводивши основний аргумент: доходи українців поки не дозволяють платити ринкову ціну на газ.

Результатом річних перемовин став компроміс, якого вдалося досягнути лише завдяки наполегливості українського Уряду. Замість 60% ціна на газ з 1 листопада 2018 року зросте лише на 23% – майже втричі менше, ніж могло би бути.  Відповідне рішення Кабінет Міністрів України схвалив 19 жовтня 2018 року.

Це вимушений крок, щоб країна могла далі розвиватися. Але держава захистить тих, хто потребує її допомоги – малозабезпечені громадяни отримають субсидію на сплату житлово-комунальних послуг.  А вже з січня 2019 року в Україні запрацює монетизація субсидій. Українці будуть отримувати від Уряду «живі» гроші для оплати комунальних послуг. Все, що буде заощаджено завдяки розумному споживанню енергоресурсів, залишатиметься людям.

На урядову програму «теплих кредитів» додатково виділено 100 млн грн. Це дасть змогу українцям отримати безповоротну допомогу від Уряду на енергомодернізацію житла: заміну котлів, утеплення, встановлення лічильників.

За безвідповідальність наших політиків у минулому доводиться платити сьогодні. І тому зараз час приймати відповідальні рішення, які дозволять Україні розвиватися і врешті-решт стати сильною і успішною країною – такою, якою вона заслужено має бути.

Читайте також:
Тариф лояльності: стала відома нова ціна російського газу для Білорусі

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна