Україна підписала з ЄС угоду про отримання 1 млрд. євро допомоги. З умовами

 

Представники України і Євросоюзу 14 вересня підписали меморандум про взаєморозуміння і кредитну угоду щодо надання четвертої програми макрофінансової допомоги ЄС Україні на 1 мільярд євро.

З боку України документи підписали в. о. міністра фінансів Оксана Маркарова і голова Національного банку Яків Смолій, з боку ЄС – віце-президент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс.

Загальний обсяг зобов’язань з надання Україні макрофінансової допомоги з боку ЄС на реалізацію реформ визначений у розмірі 12,8 мільярда євро, з них 2,8 мільярда вже було надано за попередніми програмами.

Нова програма передбачає 18 умов, шість з яких необхідно виконати для першого траншу і 12 — для другого.
Про це розповів Президент Петро Порошенко після церемонії підписання відповідної кредитної угоди, повідомляє “Укрінформ“.

“Дійсно, пов’язана з 18 реформами, з 18 умовами, шість із яких потрібні для виконання першого траншу і більшість із яких ми вже виконали. Я сподіваюся, що найближчим часом перший транш надійде. Другий транш пов’язаний з 12 умовами”, – зазначив глава держави.

Віце-президент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс сказав, що макрофінансова допомога ЄС спрямована на вирішення вразливих економічних питань, а також на підтримку економічної стабілізації й росту України.
За його словами, ця програма посилить упевненість іноземних інвесторів.

Водночас Домбровскіс зауважив, що надання коштів ЄС також залежить від паралельного належного впровадження програми МВФ.

Як інформувала “Новинарня“, Європарламент схвалив четверту програму макрофінансової допомоги Україні 13 червня. Ця програма передбачає один мільярд євро кредитів, які мають бути виплачені двома траншами.

Попередні умови для надання фінансової допомоги були сформульовані Європарламентом, Радою ЄС і Єврокомісією. Зокрема, Євросоюз висунув Україні три вимоги у царині боротьби з корупцією. Йдеться про роботу системи автоматичної перевірки електронних декларацій, перевірку даних щодо бенефіціарних власників компаній, а також спеціалізований Антикорупційний суд, що має бути створений і має функціонувати у відповідності до рекомендацій Венеціанської комісії.

За інформацією на сайті Європарламенту, ЄС надасть макрофінансову допомогу Україні на загальну суму до 1 мільярда євро у вигляді середньострокових та довгострокових кредитів.
Допомогу Україні планується виплачувати у двох траншах. Очікується, що перший транш буде виплачений у другій половині 2018 року, а другий – у першій половині 2019 року.

Досі Україна отримала за трьома попередніми програмами MFA кредитів на суму 2,81 мільярда євро з початку 2014 року:
1,61 мільярда євро були виділені у 2014-2015 роках в рамках двох попередніх програм MFA,
1,2 мільярда євро у 2015-2017 роках як частина третьої програми.

Третя програма макрофінансової допомоги Україні завершилася в січні без виплати останнього траншу в 600 мільйонів євро, оскільки Київ не дотримався всіх погоджених умов.

Україна виконала 17 із 21 політичних зобов’язань, пов’язаних з третім траншем у розмірі 600 мільйонів євро, які могли б бути надані Україні під час третьої програми MFA. Чотири заходи не були запроваджені до моменту закінчення терміну дії допомоги в січні 2018 року, тож Єврокомісія не виплатила останній транш.

Читайте також:
Рада ЄС затвердила 1 млрд. євро для України.
Угорщина голосувала проти

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна