Мільярд наш. Європарламент затвердив пакет макрофінансової допомоги Україні

оновлено

Європарламент підтримав пропозицію Європейської комісії щодо виділення Україні нового четвертого пакету макрофінансової допомоги в розмірі 1 мільярд євро.

Голосування за цю законодавчу резолюцію відбулося на засіданні ЄП у Страсбурзі в середу, 13 червня, і транслювалося на сайті Європарламенту.

Це було формальне затвердження рішення, яке Єврокомісія ухвалила ще 9 березня.

“За” проголосували 527 євродепутатів, “проти” – 124, передає “Німецька хвиля”.

Пропозицію Єврокомісії про макрофінансову допомогу депутати підтримали без поправок.

Це означає, що вже найближчим часом остаточно її затвердити зможе Рада ЄС. В такому разі перший транш Україна зможе отримати вже восени.

Програма передбачає один мільярд євро кредитів, які мають бути виплачені двома траншами.

Однак для цього Києву слід виконати низку умов.

Хоча у самому рішенні про програму чітких вимог міститься мало, за наполяганнями низки євродепутатів, Рада ЄС і Єврокомісія вирішили додати до нього спільну заяву. Згідно з нею, крім загальних вимог, на кшталт поваги до демократії, включно з багатопартійною системою, та принципами верховенства права, Євросоюз висуне Україні три специфічні вимоги у сфері боротьби з корупцією.

Ідеться про роботу системи автоматичної перевірки електронних декларацій, перевірку даних щодо бенефіціарних власників компаній, а також спеціалізований Антикорупційний суд, що буде створений та функціонуватиме у відповідності до рекомендацій Венеціанської комісії.
Конкретні умови повинні будуть погодити Єврокомісія та уряд України у меморандумі про взаєморозуміння.

Метою макрофінансової допомоги “є допомогти Україні покрити частину її додаткових потреб у зовнішньому фінансуванні у 2018-2019 роках”, підтримати платіжний баланс країни, а також “надати стимули для активізації зусиль України з реформування”.

Як відомо, третя програма макрофінансової допомоги Україні завершилася в січні без виплати останнього траншу в 600 мільйонів євро, оскільки Київ не дотримався всіх погоджених умов.

Читайте також:
Комітет Європарламенту затвердив виділення Україні 1 млрд. євро.
Але з умовою

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна