ЄС надасть Україні нову програму макрофінансової допомоги замість втраченої

 

Із 2018 року має почати діяти нова програма макрофінансової допомоги Євросоюзу Україні, обсяг якої буде близьким до 600 млн. євро.

Про це заявив президент Петро Порошенко після переговорів 24 листопада з представниками Єврокомісії, в тому числі з комісаром Йоганнесом Ганом, повідомляє “Європейська правда”.

“Ми домовилися, що наступного тижня Єврокомісія випустить комюніке про амбітну програму макрофінансової допомоги. Три транши, такий самий обсяг, що зараз, причому починаємо працювати з січня 2018 року”, – сказав президент України.

Порошенко не став називати чітку суму коштів, які будуть виділені.

“У нас є домовленість не розголошувати цифри, але приблизно йдеться про ті самі обсяги, що й третій транш (нинішньої програми)”, – заявив він.

Як відомо, в рамках третього траншу Україна мала отримати 600 млн. євро, однак ці кошти будуть втрачені через невиконання низки умов, включаючи антикорупційні реформи.

Порошенко наголосив, що нова програма також включатиме певний перелік умов, які зобов’яжеться виконати Україна, однак не став перераховувати їх.

“Це для нас – мотивація продовжувати реформи. Саме в цьому є сенс макрофінансової допомоги”, – зазначив президент.

У свою чергу президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер на прес-конференції за підсумками саміту “Східного партнерства” у Брюсселі підкреслив, що ЄС надаватиме Україні макрофінансову допомогу, поки Київ буде дотримуватись узятих на себе зобов’язань.

“Ми працюватимемо разом з Україною у майбутньому у рамках макрофінансової допомоги до тих пір, поки Україна дотримуватиметься певних умов, на які вона погодилась”, – сказав президент Єврокомісії.

Він наголосив на необхідності проведення реформ у сфері управління та боротьби з корупцією.

“Необхідно забезпечити належне функціонування державних органів та судової системи, переконатись, що вони служать громадянам. Якщо зусилля щодо цих реформ будуть здійснені, це зміцнить впевненість інвесторів у регіоні”, – зазначив Юнкер.

Разом з тим президент Єврокомісії схвально оцінив зусилля України в економічній сфері.

“Україна здійснює значний прогрес, досі не бачений. Україна рухається у правильному напрямку”, – резюмував Юнкер.

Як відомо, маркофінансова допомога – це довготерміновий кредит із дуже низькими відсотками, який ЄС надає державам-партнерам.
Ці кошти надходять до державного бюджету і можуть бути використані для погашення бюджетного розриву.

Читайте також:
Порошенко в Брюсселі мав окремі переговори з Меркель
та ще з десятком європейських лідерів

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна