У ЄС розкритикували Україну за саботаж перевірки е-декларацій

 

Європейський комісар з питань Європейської політики сусідства та переговорів щодо розширення Йоганес Ган жорстко розкритикував Україну за невиконання раніше досягнутих домовленостей та за хід перевірок електронних декларацій.

Як передає УНІАН, відповідна критика пролунала у четвер, 23 листопада, в Брюсселі на прес-конференції у відповіді на запитання щодо невиконання Україною обіцянки зняти заборону на експорт лісу.

“Щодо заборони лісу – це не єдина умова, яка не виконана. Відверто кажучи, з моєї точки зору, той факт, що немає діючого механізму перевірки, щоб оцінити електронні декларації, в плані боротьби з корупцією набагато серйозніше”, – сказав Ган.

Єврокомісар нагадав, що електронні декларації державних службовців та політиків були останньою умовою для лібералізації візового режиму.

“Нарешті це було ухвалено. Я маю відзначити, що для мене це було сюрпризом. Один з половиною мільйонів осіб задекларували свої статки станом на літо минулого року. До сьогодні тільки сто декларацій, дехто сказав мені, що їх 94 було перевірено. Це безглуздо! І немає навіть одного висновку після цих перевірок”, – емоційно оцінив ситуацію Ган.

Також він вважає дуже важливим “створити більше прозорості стосовно того, хто є кінцевим бенефіціаром компаній”.

“Також і в цьому питанні ми не бачимо жодного прогресу”, – підкреслив єврокомісар.

Говорячи про заборону на ліс, європейський чиновник наголосив, що це є порушенням правил СОТ та поглибленої і всеохоплюючої зони вільної торгівлі.

“Я пам’ятаю, коли ця проблема з’явилася, і ми говоримо про неї вже два роки. Два роки тому мене проінформували представники влади, що зняття заборони на ліс буде дуже скоро, але це має статися разом із законом стосовно поводження з лісами – щоб ніхто не хотів вирубувати дерева без того, щоб не посадити нові. Але вони не спромоглися це зробити, і сьогодні всі в Україні проти зняття заборони, тому що, мовляв, європейці хочуть виснажити український ліс, що зовсім не так”, – деталізував Ган.

При цьому він поклав відповідальність за невиконання зобов’язань на українську владу.

“Але у будь-якому випадку, це їх відповідальність. Що я хочу сказати, так це те, що ми говоримо не про одну умову, яка не була виконана”, – наголосив єврокомісар.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна