Командувач ВМСУ закликав Туреччину закрити Босфор для російських агресорів

 

Україна звертатиметься до Туреччини і світової спільноти щодо закриття Босфорської протоки у зв’язку із захопленням російськими військовими українських суден та моряків у Керченській протоці.

Про це командувач Військово-морських сил Збройних сил України Ігор Воронченко сказав під час виступу на міжнародній конференції з питань морської безпеки, передає УНІАН.

“Я хочу зараз наголосити таку важливу річ стосовно подальших дій у зв’язку з тим інцидентом. Я як командувач Військово-Морських сил прошу і висловлюю упевненість у тому, що світова спільнота все ж таки прийме рішення і визнає, що була проведена агресія проти держави Україна”, – заявив адмірал Воронченко.

“У зв’язку з цим і нормами конвенції Монтре, а саме – 19-й пункт, будемо намагатися просити закриття протоки Босфор у Турецькій Республіці для того, щоб росіяни знали, як порушувати норми міжнародного права”, – наголосив командувач ВМС.

“Україна зараз захищає не тільки себе, але й західний світ. Російська Федерація намагається встановити і поширити своє домінування в Балтійському морі, в Арктиці, на Середньому та Далекому Сході. Встановлення контролю над Україною є критично важливим, тому що повна реалізація тих демократичних та євроатлантичних перетворень приведе до краху імперських амбіцій та авторитарної державної машини Російської Федерації”, – заявив Воронченко.

Читайте також:
Після Керчі: США закликають посилити санкції щодо Росії.
Німеччина і Франція – проти

Як інформувала “Новинарня“, із 23 листопада корабельна група Військово-Морських сил ЗС України у складі двох нових малих броньованих артилерійських катерів (МБАКів) “Бердянськ” і “Нікополь” та рейдового буксира “Яни Капу” здійснювала плановий перехід з Одеси до Азовського моря, де в Бердянську й Маріуполі створюється українська військово-морська база. Про намір здійснювати перехід заздалегідь було поінформовано відповідно до міжнародних норм з метою забезпечення безпеки судноплавства.

Проте, всупереч Конвенції ООН з морського права та Договору між Україною і Російською Федерацією про співробітництво у використанні Азовського моря та Керченської протоки, прикордонні кораблі РФ – катери типу “Соболь”, пскр “Дон”, катери типу “Мангуст”, мпк “Суздалец” – здійснили відверто агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України”.

Приблизно о 8:30 ранку 25 листопада ПСКР “Дон” таранив буксир “Яни Капу”, пошкодивши йому один із двох головних двигунів. Унаслідок навалу російський прикордонний корабель отримав пробоїну й почав боротися за живучість.

Надалі вісім суден РФ тримали український ордер у Керченській протоці на підході до Кримського мосту. Росіяни перегородили фарватер під мостом старим суховантажем і попередили про застосування зброї та спецназу.

Близько 20-ї години росіяни відкрили вогонь на ураження по українських суднах і захопили їх. За повідомленням радника президента Юрія Бірюкова, українські моряки вели стрільбу у відповідь, але сили були нерівні.

За інформацією ВМСУ, шість українських моряків отримали поранення, з них двоє – важкі. Допомогу їм надавали росіяни.

Як заявив на засіданні РНБО України начальник Генштабу Віктор Муженко, зв’язку з кораблями і 23 полоненими моряками немає, їхня доля невідома.

Росія визнала факт нападу на українські кораблі, які нібито “порушили державний кордон РФ” та “здійснювали небезпечні маневри”. Це перший факт офіційного визнання військової агресії Росії проти України з початку війни 2014 року.

Збройні сили України було приведено в повну бойову готовність.

Рада нацбезпеки прийняла рішення про запровадження воєнного стану. 26 листопада президент Петро Порошенко видав указ, а Верховна Рада затвердила воєнний стан у десяти областях терміном на 30 днів.

Генштаб ЗСУ оприлюднив радіоперехоплення розмов офіцерів РФ під час атак на українські кораблі.

Командувач ВМСУ Ігор Воронченко не підтвердив застосування зброї проти агресорів у Керченський протоці.

ЗМІ спершу опублікували список 23 полонених моряків. Згодом стало відомо, що їх 24, з них два співробітники СБУ.

27-28 листопада підконтрольні РФ суди в Сімферополі й Керчі заарештували їх усіх на два місяці за нібито “кримінальне правопорушення”.

Україна вважає їх військовополоненими.

ФСБ оприлюднила відео фрагментів допиту деяких полонених.

Читайте також:
На суді в Криму командир “Яни Капу” Мельничук скористався
правом на перекладача з російської

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна