Братерська солідарність у Варшаві. Влада Польщі вшанувала жертв Голодомору в Україні

 

Влада Польщі на найвищих рівнях вшанувала 85-ті роковини Голодомору в Україні, висловивши співчуття українському народу та його очільникам і видавши різкі антиросійські заяви.

У вікні Президентського палацу у Варшаві в суботу, 24 листопада, одночасно з Україною горіла символічна свічка пам’яті на честь жертв Голодомору 1932-1933 в Україні. Свічка стояла на тарілці з двома колосками, оповитими чорною стрічкою.

“Польща пам’ятає!” – написано в повідомленні на офіційній сторінці Kancelaria Prezydenta RP.

Президент Польської Республіки Анджей Дуда окремо висловив співчуття і солідарність з українським народом у зв’язку з роковинами Голодомору.
Про це йдеться в листі польського лідера на адресу українського колеги Петра Порошенка..

“…Поляки разом з українцями хочуть нагадувати світу про безмежні страждання мільйонів людей, кинутих тоталітарною комуністичною системою на голодну смерть”, – сказано в посланні.

Як наголосив Дуда, збереження пам’яті про цей геноцид є попередженням про тоталітарні ідеології, які знищують гідність і права людини сьогодні і в майбутньому.

У зверненні сказано: думаючи про мільйони жертв голоду, вираженого символічним терміном “Голодомор”, яке є поєднанням українських слів “голод” і “смерть”, варто замислитись, що означає голодна смерть для людини.

“Щасливішими є вбиті мечем, ніж ті, хто помер від голоду, які гинули у безсиллі через відсутність плодів з полів”, – процитував президент Польщі слова з біблійного “Плачу Єремії”.
Він підкреслив, що ці слова показують суть звірства і трагізму Голодомору.

“Смерть від голоду позбавляє людину гідності у найвищій мірі, адже вона не в змозі їй протидіяти. Проти меча, принаймні, маємо можливість фізичного захисту, хоч би і безнадійного. Проти голоду залишається тиха агонія”, – підкреслив польський президент.

Анджей Дуда зауважив, що “страшну безнадійність” цього очікування передає історія Петра Велдія, який, бачачи десятки мертвих тіл на вулиці, хотів зберегти останки власної гідності і з цією метою сам викопав собі могилу. Утім, коли відчуваючи власну смерть він прийшов до могили – вона вже була зайнята. Відтак чоловік знайшов у собі рештки сил, аби викопати ще одну могилу і в неї лягти.

На переконання президента Польщі, трагізм мільйонів жертв Голодомору є ще більшим, з огляду на те, що він був викликаний не природними причинами, а був свідомо і навмисно запланований за наказом Сталіна.

“Це був черговий злочин, здійснений владою СРСР, а перед цим – радянською Росією.

Проте його характер був особливий з огляду на масштаби втрат, завданих українському народові. Його метою було знищення української національної ідентичності через атаки на соціальні групи, які її представляли найповніше”, – наголосив польський лідер.

Як зазначається у листі, цей злочин у значній мірі послабив силу українського народу у центрі та на сході України. Із його наслідками, як безпосередніми – смертю мільйонів українців, так і посередніми – полегшеним завданням русифікації, влада незалежної України мусить боротися й донині. Це завдання є дуже складним і додатковим тягарем для країни, яка здійснює величезні зусилля щодо здійснення реформ, констатує Дуда.

Він нагадав, що в 2006 році Сенат Польщі прийняв резолюцію, в якій висловив солідарність з українською позицією щодо його визнання злочином геноциду.

Президент РП зауважив, що серед жертв Голодомору були також етнічні поляки.

“Сьогодні поляки спільно з українцями вшановують пам’ять мільйонів жертв, які померли в результаті цього організованого, масового злочину. Ми, поляки та українці, повинні завжди демонструвати таку братерську солідарність щодо пам’яті про всі невинні жертви обох наших народів”, – констатував президент Польщі, вочевидь маючи на увазі також історичну пам’ять щодо україно-польських конфліктів.

Раніше, 21 листопада, Сенат Польщі прийняв резолюцію, присвячену роковинам Голодомору в Україні.

“У зв’язку з відзначенням роковин Великого голоду в Україні Сенат Республіки Польща нагадує про смерть та страждання мільйонів жертв тієї трагедії”, – йдеться в постанові.

“Минає 85 років від кульмінації Голодомору в тодішній Українській Радянській Соціалістичній Республіці. Унаслідок колективізації та примусової конфіскації сільськогосподарських продуктів від голоду померло щонайменше 6 мільйонів людей”, – зазначено в документі, який у середу зачитав сенатор Ярослав Обремський.

У відозві нагадується, що “за збір голодними людьми залишених на полях колосків радянська влада масово застосовувала смертну кару” – так званий закон “про п’ять колосків”.

Крім іншого, Сенат РП наголосив, що “поширення знань про ту велику трагедію в Європі допоможе ліпше зрозуміти наслідки, до яких призвела комуністична ідеологія і тоталітаризм”.

Сенатор від “Громадянської платформи” Богдан Борусевич звернув увагу, що представники опозиційної “Платформи» та владної партії “Право і справедливість” одностайно підтримали резолюцію.

Присутній на засіданні Сенату посол України в Польщі Андрій Дещиця подякував сенаторам за такий “важливий жест солідарності”.

23 листопада сенатор Ярослав Обремський вручив текст ухвали голові Верховної Ради Андрію Парубію в Києві.

Читайте також:
“Свічка. Починаємо!”: ЗСУ вшановують пам’ять жертв Голодомору. ВІДЕО

У Польщі відкрили справу на українця Купріяновича,
який смів порівняти жертв АК і УПА

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна