У Польщі відкрили справу на українця Купріяновича, який смів порівняти жертв АК і УПА

 

У Польщі правоохоронці відкрили кримінальне провадження проти одного з лідерів української громади, відомого історика Григорія Купріяновича, на якого подали судовий позов за його начебто зневажливі заяви на пам’ятних заходах української громади за участі Петра Порошенка у Сагрині 8 липня.

Про це у Faccebook повідомив міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

«У Польщі все-таки розпочалося кримінальне провадження проти одного з лідерів української громади, відомого історика Григорія Купріяновича. Люблінський воєвода пан Пшемислав Чарнек подав на нього до суду за те, що той 8 липня цього року виступив із промовою в селі Сагринь (Польща) на відкритті пам’ятника місцевим українським селянам, які в 1944 році стали жертвами каральної акції підрозділу Армії Крайової”, – вказав міністр.

“«Провиною» Купріяновича, наскільки я розумію, стало те, що він «мав сміливість» сказати, хто був жертвою, а хто здійснив злочин, тобто ще раз озвучив давно відомі факти, які досі нікому навіть на думку не спадало заперечувати. Проте ситуація змінилася з прийняттям у цьому році в Польщі нової редакції Закону «Про Інститут національної пам’яті»“, – наголосив Клімкін.

Очільник МЗС нагадав, що новий закон викликав гостру міжнародну критику, зокрема в Україні, США та Ізраїлі.

“Ми категорично проти того, щоб судовий механізм використовувався для переслідування одного з провідних діячів української громади Польщі, який, до речі, надзвичайно багато робить для польсько-українського історичного примирення”, – заявив міністр.

Як інформувала “Новинарня“, за словами воєводи Чарнека, Купріянович «порівняв 130 тисяч жертв (поляків) геноциду (начебто вчиненого українськими націоналістами) з кількома сотнями цивільних українців, котрі загинули в Сагрині 10 березня 1944 року», що «може бути злочином».

З точки зору польського воєводи, Купріянович своїми висловлюваннями міг зневажити польський народ.

На переконання Чарнека, організація пам’ятних заходів у Сагрині в той самий день, коли відзначались 75-ті роковини так званої «кривавої неділі» на Волині, була «однією великою провокацією».

У свою чергу, Григорій Купріянович у заяві, надісланій ЗМІ, написав, що дії воєводи «можуть тільки призвести до погіршення польсько-українських відносин, і передусім вони є спробою залякування української громади в регіоні та перешкоджанням представлення національною меншою власного погляду на історію».

На його думку, польсько-український діалог буде важчим, оскільки «рішення люблінського воєводи перенесли до кабінетів прокурорів та, можливо, судових залів».

Купріянович вважає «скандальною та неприпустимою» реакцію Чарнека. На його погляд, позиція воєводи означає, що «від влади йде послання, що українець – це „націоналіст”, що навіть участь у жалобних заходах за вбитими співвітчизниками може бути приводом для зарахування до «українських націоналістів».

Голова Українського товариства повідомив, що звернеться до польського прем’єра Матеуша Моравецького із питанням, чи виражають слова люблінського воєводи «офіційну позицію уряду» і чи є дії Чарнека «виразом реалізації політики Республіки Польщі щодо української меншини».

Нагадаємо, 6 лютого президент Польщі Анджей Дуда підписав закон про Інститут національної пам’яті, яким, зокрема, встановлено заборону на пропаганду в країні ідеології українських націоналістів.

Читайте також:
Польський уряд проілюстрував “геноцид поляків”
знімком українського села Сагринь, знищеного АК. ФОТО

Прокуратура Польщі оцінить виступ у Сагрині,
де порівняли число вбитих на Волині поляків і українців

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.