Порошенко в Польщі вшанував пам’ять українців, убитих поляками. Дуда приїхав на Волинь

оновлено

Президент України Петро Порошенко в неділю, 8 липня, у вже фактично неіснуючому українському селі Сагринь на південному сході Польщі урочисто відкрив Меморіал пам’яті українців, які загинули від рук польських “селянських батальйонів” та підрозділів Армії Крайової у 1944 році.

Він також разом з українською громадою Польщі взяв участь у панахиді за загиблими під час українсько-польського конфлікту 1944 року.

“Наш перший людський і християнський обов’язок – пам’ятати про невинних жертв і зробити так, щоб наші народи ніколи не знали розбрату. Ми глибоко шануємо пам’ять українців, які стали жертвами українсько-польського конфлікту у березні 1944 року, але так само ми вшановуємо пам’ять поляків, які стали жертвами трагічних подій в Україні, зокрема на Волині в 1943-44 роках. Звертаємося до Господа: «Прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим». Закликаю українців та поляків до взаємного прощення!” – зауважив Порошенко на своїй сторінці у “Фейсбуці”.

Виступаючи на відкритті меморіалу жертвам подій в Сагрині, він відзначив, що події на Холмщині, як і низка інших трагічних конфліктів між українцями та поляками в часи Другої світової війни, вимагають ретельних історичних досліджень.

“І ці дослідження мають здійснюватися спільно істориками і науковцями, спільно українськими і польськими, базуватися на щирому прагненні встановлення справжньої історичної правди про причини, перебіг та наслідки конфлікту, якою б гіркою не була би правда для кожної із сторін. Наші  народи заробили право знати правду. Але займатися цією правдою мають точно не політики, а історики і науковці”, – наголосив Порошенко.

Він також зазначив, що Україна підтримує ініціативи щодо перегляду “відомих змін до польського законодавства про інститут національної пам’яті” і розраховує, що буде переглянуто також положення, які стосуються оцінки українців.

Президент також підтвердив відданість української сторони політичним домовленостям, досягнутим на зустрічі з президентом Польщі Анджеєм Дудою в Харкові у грудні минулого року, щодо розблокування проведення польською стороною пошукових та ексгумаційних робіт на території України.
“Сподіваємось, що ближчим часом наші експерти розпочнуть відповідну роботу”, – додав Порошенко.

“Український і польський народи єднає досвід спільної боротьби за власну свободу проти імперських і тоталітарних режимів. І це є пам’ять, яка нас об’єднує і яка знайшла вираз у мудрих словах: «Без вільної України немає і не буде вільної Польщі!»” – нагадав президент.

У березні 1944 року в селі Сагринь від рук поляків протягом кількох годин загинуло, за різними оцінками, близько 1 тисячі українців. Протягом 10-11 березня 1944 року польські підпільники знищили ще 15 українських сіл.

Порошенко відвідає також Волинську область з метою участі у заходах із вшанування пам’яті українців – жертв польсько-українського конфлікту 1943-1944 років.

Паралельно вранці цього ж дня президент Польщі Анджей Дуда приїхав до Луцька, щоб взяти участь у заходах, приурочених до 75-х роковин Волинської трагедії.

Дуда відвідав собор апостолів Петра і Павла, де відбулася заупокійна меса.

Єпископ Луцької дієцезії римо-католицької церкви Віталій Скомаровський, звертаючись до присутніх у кафедральному соборі, зазначив, що сьогодні поминають всіх жертв людської ненависті під час Другої світової війни, незалежно від їхньої національної приналежності.

Далі президент Польщі вшанував пам’ять загиблих поляків у селі Олика на Волині, де під час подій 1943-1944 років від рук українців загинули його співвітчизники.


Анджей Дуда вважає, що подальші взаємини України і Польщі мають базуватись на історичній пам’яті.
Як передає УНІАН, про це Дуда заявив після вшанування пам’яті поляків на старому цвинтарі в селищі Олика.

“75-та річниця – це сумна дата для польских родин. Це не була війна – це була чистка етнічна, щоб посунути поляків з територій, на яких вони жили. 100 тисяч тут замордовано”, – заявив польський президент.

Дуда також додав, що його вражає диспропорція, адже, за його словами, “українців під час тих подій загинуло лише 5 тисяч”.

“Ми мусимо опиратись на історичну правду, але час лікує рани”, – додав глава Республіки Польща.

“Хочу звернутись до української влади, а також до представників Інституту національної пам’яті, щоб родини замордованих поляків мали можливість вклонитися могилам, щоб вони отримали імена. Щоб ми могли працювати не тільки в архівах, а й облаштувати кладовища поляків замордованих під час подій 75-ї річної давнини”, – наголосив Дуда.

Місцеві мешканці селища Олика зустрічали польського президента з плакатами, на яких, зокрема, написано: “Ласкаво просимо на Волинь!”, “З миром і вірою у спільне європейське майбутнє”, “Шануємо історію. Цінуємо сьогодення. Об’єднуємося заради миру в Європі”.

Разом із польським президентом та представниками делегації приїхав цілий автобус поляків.

Як писала “Новинарня“, українська сторона пропонувала здійснити вшанування полеглих українців та поляків разом. Проте польська сторона відмовилася.

11 липня у Польщі відзначають Національний день пам’яті жертв “геноциду, вчиненого українськими націоналістами”. Вперше на державному рівні роковини Волинської трагедії у Польщі відзначили торік.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна