Польський уряд проілюстрував “геноцид поляків” знімком українського села Сагринь, знищеного АК. ФОТО

оновлено

Канцелярія прем’єр-міністра Польщі Матеуша Моравецького помилково проілюструвала допис про “геноцид поляків під час Волинської різанини” фотографією із села Сагринь, у якому, навпаки, польські повстанці вбили понад 800 мирних українських мешканців.
Як передає “Новинарня“, про цю показову помилку повідомив голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

“Канцелярія прем’єр-міністра Польщі Моравецького ілюструє “злочини українських націоналістів на Волині” фотографією знищеного вояками АК українського села Сагринь. Це та історична правда про яку так часто говорять польські політики?” – написав В’ятрович у “Фейсбуці” у п’ятницю, 20 липня.

Він поширив скріншот публікації на ФБ-сторінці Kancelaria Premiera з архівним фото польського ІНП, на якому зафіксовано підпалене селянське обійстя.

Такою світлиною канцелярія глави уряду Польщі відзначила 11 липня – “національний день пам’яті жертв геноциду, вчиненого українськими націоналістами щодо громадян Польської Республіки”.

Станом на 12:00 20 липня допис залишається на сторінці канцелярії прем’єра Польщі:

ОНОВЛЕНО. Станом на 14:30 матеріал на ФБ-сторінці польського прем’єра вже не доступний для перегляду.

Водночас Володимир В’ятрович знайшов це саме фото в іншому польському джерелі, де воно підписане правильно – “Сагринь, 10 березня 1944 року”.

 

Як відомо, того дня військовики польської Армії крайової і так звані “батальйони хлопські” вчинили акцію зі знищення місцевого українського населення в селі Сагринь (тепер – Грубешівський повіт Люблінського воєводства, Польща).

Поляки спалили понад 300 селянських будинків, вбили, за різними даними, від 800 до 1240 українців, переважно жінок і дітей. Більшість загиблих перед смертю зазнали знущань і тортур.

У Сагрині на той час не перебував жоден підрозділ УПА, з якою боролися польські бойовики. Єдиною озброєною силою в селі був відділ української допоміжної поліції із 20 осіб.

 

На жалобній церемонії в селі Сагринь 6 липня 2018 року побував президент України Петро Порошенко.

Президент Польщі Анджей Дуда з нагоди 75-річчя Волиснької трагедії здійснив “дзеркальний” візит на Волинь, зокрема на цвинтар у селі Олика. Там він заявив, що подальші взаємини України і Польщі мають базуватись на історичній пам’яті.

Читайте також:
Дуда: Польща чекає від України деглорифікації УПА

Католицький митрополит Львова вважає, що війна на Донбасі
– кара українцям за геноцид поляків на Волині

Володимир В’ятрович: Я в’їзний до Польщі. То був піар влади

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна