Сейм Польщі визнав Волинську трагедію геноцидом поляків, вчиненим ОУН-УПА

 

Сейм Польщі ухвалив резолюцію “Про встановлення 11 липня Днем пам’яті поляків, жертв геноциду, вчиненого ОУН-УПА“.

“За”проголосували 442 депутати, “проти” – 0, ще 10 депутатів утрималися, повідомляє “Європейська правда” з посиланням на Telewizja republika.

Резолюцію мали ухвалити за принципом одностайності, але проти цього виступив депутат Єжи Мейштович із партії “Новочесна”.

Слід зазначити, що з тексту резолюції було викреслено слова про “братовбивчу боротьбу”.

“Використання слова «братовбивство» означатиме, що ми ставимо знак рівності між тими, хто навмисно вбивав, і тими, хто намагався захистити себе” – сказав депутат правлячої партії “Право і справедливість” Даріуш Піонтковський.

Доповідач Міхал Дворчик заявив, що ухвалення резолюції не спрямоване проти українського народу, тому що Польща не застосовує колективну відповідальність.

“Ми вказуємо на вбивць та їхні злочини. Це не український народ, а кількадесят тисяч людей вчинили цей злочин” – сказав Дворчик.

Основою резолюції став проект правлячої партії “Право і справедливість”. Після внесення поправок у резолюції зазначається, що злочин було скоєно у 1943—1945 роках.

Згідно з текстом резолюції, польський парламент хоче віддати данину “громадянам Другої Речі Посполитої, по-звірячому вбитим українськими націоналістами“.

При цьому в документі висловлюється солідарність з Україною, яка бореться з зовнішнім агресором за територіальну цілісність. І наголошується, що єдиною дорогою до істини є шлях до примирення.

Як писала “Новинарня“, 8 липня Сенат Польщі (верхня палата польського парламенту) ухвалив постанову, в якій закликав Сейм (нижню палату) встановити 11 липня Національним днем пам’яті жертв “геноциду, вчиненого українськими націоналістами проти громадян Другої Речі Посполитої”.

Читайте також:
У Польщі шириться антиукраїнська істерія. Представник УІНП наводить нові приклади

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.